SPLITSKA RESTORANSKA SCENA

Zona gastronomije u uvali Zvončac

24.03.2022 u 10:15

Bionic
Reading

Splitska gastronomska scena posljednjih je desetak godina buknula, pojavio se cijeli niz novih i kreativnih restorana, uz pristojan broj onih koji vole preispitivati dalmatinske klasike. Među pionirima tog booma godinama je jedno od počasnih mjesta zauzimala 'Kadena', restoran smješten iznad lučice Zenta

Osnivač i vlasnik 'Kadene' bio je Bernard Križanović, čovjek s golemim iskustvom u ugostiteljstvu, koji je od tog restorana napravio jednu od prvih štacija za fine dining u splitskoj regiji. Michelinovu zvjezdicu nikad nije osvojio, ali je uz ogromne zasluge chefa Brace Sanjina (i njegovih povremenih kuharskih gostiju) dospio među preporuke u Michelinovom vodiču.

Križanović je 'Kadenu' vodio od 2009. do 2017., i potom je prodao da bi se, kako nam kaže, napokon malo odmorio. Nije ga dugo držalo. Usred pandemije zakupio je prostor u uvali Zvončac, odmah pored bazena plivačkog i vaterpolskog kluba Jadran, i opet uz jednu lokalnu lučicu, nazvanu po uvali pred lokalom. Mjesecima ga je uređivao, sređivao komplicirane papire, i na koncu otvorio kavanu i restoran 'Zona', popunivši dosta ozbiljnu ugostiteljsku rupu u tom dijelu Splita.

'Želio sam otvoriti restoran s klasičnom mediteranskom ponudom, ali i kavanu jer je Zvončac dio popularne šetnice. Ciljana publika mi je domaći svijet, tako je i ponuda kreirana', kaže Križanović.

A ako bi itko mogao znati puls domaće ugostiteljske publike, onda je to Bernard. Njegovo iskustvo i prisutnost na splitskoj sceni su golemi. Nakon devet godina plovidbe počeo je s kafićem 'Borsalino' još 1995., pa je potom otvorio i 'Captain's Club' na stadionu RNK Split, oba su pod njegovom 'kapom' radila do 2011., ali još uvijek rade. U Dubrovačkoj ulici je paralelno, ali puno kraće, držao i kafić 'Gambet'. U restoranske vode ulazi 2004. s konobom 'Argola' nadomak splitske industrijske zone, koja se tada etablirala kao vrhunsko marendaško mjesto kakva su u Splitu uvijek bila na cijeni, čak i na sasvim neprivlačnoj lokaciji kakva su Stinice. Taj je lokal držao do 2011., a tri godine prije bilježimo da je 2008. s enotekom 'Terra' na Bačvicama ušao u vode fine dininga. I onda konačno 2009. preuzima 'Bekana' i pretvara ga u 'Kadenu'.

Okušao se i izvan Splita, od 2001. do 2003. držao je disko klub 'Stari mlin' u Jelsi na Hvaru, uz koji je zakupio i mjesno ljetno kino u kojem su se tih godina održavali koncerti.

Bernard 'Kadenu' i danas smatra draguljom u svojoj kruni, restoran je to kojem su se divili manje-više svi gastronauti koji su svratili do Splita.

'Braco Sanjin je tamo radio čarolije o kojima se puno govorilo i pisalo, a nudili smo vjerojatno najširu vinsku kartu koju je itko u Splitu imao. Počeli smo s 380 etiketa, kasnije to proširili na više od 400, doveli smo u Split i Dalmaciju brojne vinare iz kontinentalne Hrvatske kojih dotad ovdje nije bilo', priča nam.

'Zona' je službeno otvorena krajem 2020., no i nakon toga pojam 'otvoreni' trebalo je zbog ograničenja i sumnjičavosti ljudi vrlo uvjetno shvatiti. 'Novonormalne' navike, poput sve izraženije želje ljudi za boravkom na otvorenom, diktirale su način rada. Prošla godina donijela je ipak i Splitu nešto od turističke sezone, no Križanović kaže da im je i dalje devedeset posto gostiju domaći svijet, i u kavani i u restoranu.

'Od početka je ideja bila nuditi mediteransku spizu, pa je temelj jelovnika morski, uz mesne dodatke poput pašticade, i s toplim predjelima koji odražavaju klasičnu ponudu naše obale. Ipak, proširili smo prvobitni koncept, tako da sad nudimo i burgere, bifteke i neka druga mesna jela', kaže Bernard, pokazujući nam jelovnik kojega je složio glavni kuhar Ivica Križanović.

Razlika u odnosu na ponudu 'Kadene' je i vinska karta, koja ipak nije onako ambiciozna, što je i razumljivo s obzirom na sasvim drukčiji tip restorana. Ono što se nije promijenilo je Bernardova predanost novom projektu.

'Svako jutro oko šest sam tu, popijem kavu, i onda sam idem u nabavku, pa često ponuda ovisi i o onome što se toga dana može naći na ribarnici ili kod mesara koji me opskrbljuju. Potom se vraćam u lokal, i radni dan odmah počinje', kaže Bernard.

Kompletan članak pročitajte u tiskanom izdanju Jet-set magazina koji se na kioscima pojavljuje krajem mjeseca