KOMENTAR VANJE MOSKALJOVA

Cirkus u 'slučajnoj državi': Opet krenulo loptanje šefom vojske

Vanja Moskaljov
Vanja Moskaljov
Više o autoru

Bionic
Reading

Nešto više od pola godine načelnik Glavnog stožera Tihomir Kundid uživao je u relativnom miru i tišini, bio je izvan politike i mogao se mirno posvetiti svome poslu. Uživao, bio i mogao, ali više ne uživa, nije i ne može, jer s današnjim danom počelo je loptanje Kundidom, kao što se to radilo i njegovu prethodniku Robertu Hranju

Ministar obrane Ivan Anušić žestoko se obrušio na predsjednika države Zorana Milanovića i ustvrdio da je ovaj zabranio načelniku Glavnog stožera da dođe na Odbor za obranu, na kojem se trebalo raspravljati, među ostalim, o odluci da se nekoliko hrvatskih časnika pošalje u misiju potpore Ukrajini. Odluci za koju Milanović nije dao svoju suglasnost, pa se ne može donijeti, osim dvotrećinskom većinom u Saboru, a i to je upitno.

Tom zabranom načelniku da dođe na sjednicu saborskog odbora, koju je potvrdio i predstojnik Ureda predsjednika RH Orsat Miljenić, prešli smo na novu razinu hrvatskog političkog cirkusa koji se već godinama odvija na liniji predsjednik RH - ministar obrane, a najveće će žrtve ponovno biti Hrvatska vojska i njen šef - načelnik Glavnog stožera.

I Hranj trpio ponižavanje

Tako se aktualni načelnik Kundid našao u istoj situaciji kao i njegov prethodnik Hranj, a koji je godinama služio predsjedniku Milanoviću i tadašnjem ministru obrane Mariju Banožiću kao lopta za napucavanje. Hranj je morao trpjeti kad ga ponižavaju i jedan i drugi, Milanović ga je tjerao da piše izvješća protiv Banožića, koje bi onda on objavljivao, a Banožić ga je pritiskao da bude protiv Milanovića te je javnosti otkrivao stvari iz privatnih razgovora. Nijedan ga nije volio, nijedan ga nije poštovao i obojica su ga tretirala kao malo dijete te je korišten za međusobne obračune.

  • +31
Odbor za obranu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Iz današnjeg primjera vidljivo je da ni Kundidu, kojeg čekaju još gotovo tri i pol godine mandata, neće biti ništa lakše, naravno u slučaju da Milanović ponovno bude izabran za predsjednika. Može se očekivati da će ga Milanović 'svojatati', kao što je to radio s Hranjem, i da će zbog toga Kundid biti primoran ulaziti u sukob s Anušićem. Da pojasnimo, načelnik Glavnog stožera podređen je i predsjedniku države i ministru obrane, a kao vojna osoba ne smije nijednog od njih kritizirati niti se smije petljati u politiku na bilo koji način i mora paziti da ne 'naljuti' nijednog od dvojice svojih šefova.

Neuvjerljivo obrazloženje

Obrazloženje koje je na sjednici odbora dao predstojnik Ureda RH Orsat Miljenić, jer se Milanović nije oglašavao, da se zabranom dolaska Kundida na odbor želi spriječiti politizacija vojske, jer da načelnik stožera nema što objašnjavati političku odluku, ne zvuči previše uvjerljivo i ne drži vodu zato što su prethodni načelnici Glavnog stožera često na Odboru za obranu objašnjavali razne političke odluke, poput odlazaka u misije, ali su i, primjerice, sudjelovali u raspravama kad je taj odbor razmatrao odluke o kupnji borbenih aviona, jednako političke kao i one o odlascima u misije, ako ne i više.

Osim toga, prethodni načelnik stožera Hranj bio je supredsjedatelj povjerenstva za nabavu borbenih aviona koje je upravljalo tim političkim procesom, a to bi, po Milanovićevoj definiciji, morala biti dužnost koja ga je teško ispolitizirala i pitanje je zašto to on tada nije zabranio.

Čega se Milanović boji

Po svemu viđenom, Milanovićev potez više sliči na to da želi zagorčati život HDZ-ovcima zato što pokušavaju njegovu odbijenicu za suglasnost o odlasku u misiju nadglasati dvotrećinskom većinom u Saboru. No s obzirom na to da je dvotrećinska većina, prema svemu što se zasad zna, nedohvatljiv san HDZ-a, pitanje je zašto se Milanović uopće bavi takvim stvarima. Boji li se stvarno, kako HDZ tvrdi, da će Kundid reći da je odlazak u misiju opravdan i da hrvatskim vojnicima u njoj ne prijeti nikakva opasnost ili je samo riječ o nekakvom inatu?

  • +3
Tihomir Kundid Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elveđi

Ovakva poigravanja načelnicima Glavnog stožera, nažalost, nisu nova stvar, a isto tako ne treba očekivati ni to da je ovo zadnje. U sljedećim mjesecima može se očekivati da će i Anušić i Milanović, kao što su to s Hranjem radili Banožić i Milanović, razvlačiti Kundida, davati mu proturječne zapovjedi i onda se javno prepucavati oko toga, a sve zbog međusobno loših odnosa koji će u ovom slučaju biti pojačani predizbornom kampanjom za predsjedničke izbore.

Prijeti oružani sukob NATO-a i Rusije

Milanović je svojedobno nazvao Hrvatsku 'slučajnom državom', a država čiji se najviši dužnosnici godinama loptaju šefovima vojske mogla bi se također nazvati slučajnom, jer dok traje loptanje - uništava se povjerenje u Oružane snage i njihovo vodstvo, a ne mogu se ni donositi odluke kojima će se one unaprijediti, pa će se sve što se dogodi s vojskom dogoditi slučajno, što ni inače nije dobro, a pogotovo nije dobro sada, kada se situacija na svjetskoj pozornici razvija u smjeru ozbiljnijeg, moguće i oružanog sukoba NATO-a i Rusije.

Mostov zastupnik Miro Bulj ponašanje aktera u ovom skandalu nazvao je 'igrokazima koji ne služe na čast ni predsjedniku ni ministru obrane, pogotovo ne vojsci', a situacija u kojoj jedni druge optužuju te nitko nikoga ne sluša podsjetila je malo i na onu drugu, otprije 20-ak godina, za koju je tadašnji predsjednik Sabora Zlatko Tomčić rekao: 'Ljudi moji, pa ovo je cirkus.'

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.