komentar vanje moskaljova

Jesu li Plenković i Milanović riješili problem SOA-e? Nisu, čeka nas vruća jesen

Vanja Moskaljov
Vanja Moskaljov
Više o autoru

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković jučer je izjavio da su se on i predsjednik države Zoran Milanović dogovorili oko produženja mandata ravnatelju Sigurnosno-obavještajne agencije na dva mjeseca i oko imenovanja njegova zamjenika, no je li time riješen problem koji zbog svađe dvojice čelnih ljudi u državi već mjesecima postoji u SOA-i?

Najkraći je odgovor na to pitanje - ni izdaleka, problem je samo stavljen na stranu i spriječena je potpuna katastrofa i iznalaženje kilavih rješenja kakvo se dogodilo prošle godine s Vojnom sigurnosno-obavještajnom agencijom (VSOA). Naime, problem je u tome tko će voditi SOA-u, a o tome se dvojac s vrha državne vlasti - nije dogovorio. Da dogovora nema, potvrdio je i Plenković u izjavi medijima kad je rekao da će se, nakon što Markić u rujnu ode za čelnika Obavještajno analitičkog centra Europske unije, on i Milanović vratiti temi imenovanja novog šefa SOA-e.

To znači da se prepucavanje njih dvojice oko raznih imenovanja, koje traje već godinama i zbog kojeg su trpili i VSOA i Glavni stožer i cijela vojska, a o diplomaciji u kojoj godinama nisu imenovani novi veleposlanici da i ne pričamo, nastavlja do daljnjega. I nije za očekivati da će se najesen smiriti, jer nas krajem godine čekaju predsjednički izbori, pa će nervoza i strasti u mjesecima prije izbora sigurno biti na višoj razini nego inače i nijedan od njih neće htjeti popustiti onome drugome.

No, srećom, a vjerojatno poučeni prošlogodišnjim problemima prije imenovanja novog ravnatelja VSOA-e, barem su se dogovorili oko zamjenika ravnatelja SOA-e, pa odlaskom Markića neće doći do kaosa kakav je bio kod 'bratske vojne agencije', jer zamjenik ravnatelja može s punim ovlastima upravljati agencijom ako nema ravnatelja. Naime, prošle godine se mjesecima otezalo s imenovanjem novog šefa VSOA-e, pa smo imali nedopustivu situaciju da agencija gotovo godinu dana nije imala ravnatelja sa svim ovlastima, nego je oko devet mjeseci imala ravnatelja u ostavci koji nije bio pozivan na sastanke Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija niti je bio uključen u dijeljenje informacija, a zatim nekih mjesec dana tehničkog v. d. ravnatelja koji je, da pojednostavimo, jedino imao ovlasti potpisivanja isplate plaća, a nije imao ovlasti voditi agenciju u punom smislu.

  • +8
Daniel Markić Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Do takve je situacije došlo i zbog toga što se godinama nije imenovao zamjenik ravnatelja, pa je odlaskom ravnatelja agencija ostala obezglavljena. Valja napomenuti da zamjenika ravnatelja VSOA nema ni danas. Dodatni je problem što se sve to događa u vrlo osjetljivom trenutku kada na svjetskoj sceni bukti nekoliko vojnih sukoba čiji se repovi na ovaj ili onaj način dotiču i Hrvatske, pa je i malom djetetu jasno da obavještajne agencije moraju moći funkcionirati sa svim svojim ovlastima kako bi mogle sudjelovati u zaštiti nacionalne sigurnosti.

Slična situacija prijetila je, također prošle godine, kod imenovanja novog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, što je, nakon brojnih peripetija, na kraju i provedeno, i to ne u 5 do 12, nego u 12 i 5. Naime, prethodnom načelniku, admiralu Robertu Hranju, mandat je završio 29. veljače, a general Tihomir Kundid imenovan je u nikad bržem postupku već sljedeći dan, 1. ožujka. Njega je Vlada predložila za načelnika 29. veljače poslijepodne, saborski Odbor za obranu dao je svoje mišljenje 1. ožujka ujutro, da bi ga vrhovni zapovjednik Milanović i službeno imenovao za načelnika tog istog dana poslijepodne. Obično ta procedura traje tjednima, a u normalnijim državama se čelnici tako važnih dijelova obrambenog i sigurnosnog sustava znaju mjesecima unaprijed jer uglavnom ne ovise o dobroj volji onih na vlasti, nego do pozicija dolaze po zaslugama.

  • +3
Tihomir Kundid Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elveđi

S obzirom na takvo kadroviranje u kojem se, zbog osobnog sukoba, do zadnjeg časa čeka s dogovorom oko kandidata, a često se ti rokovi i probijaju, može se opravdano postaviti pitanje je li se Markić, razočaran takvim ponašanjem vrha države, odlučio maknuti iz te 'kaljuže' i otići negdje gdje je prošao zahvaljujući svojoj kvaliteti, a ne ostati u državi u kojoj kvaliteta nije jamac napredovanja ni ostanka u službi, nego sve ovisi o tome je li netko od osoba koje odlučuju taj dan ustao na lijevu nogu. Markić je, naime, na dužnost šefa Obavještajno analiltičkog centra EU, svojevrsnog šefa svih obavještajaca u EU, izabran na natječaju, a ne po državnom ključu, pa je ovo ujedno i još jedna od tisuća priča o kvalitetnim stručnjacima koji napuštaju Hrvatsku i odlaze negdje gdje su cijenjeni i poštivani zbog svog rada i znanja.

Predsjednik Milanović u poslijepodnevnim je satima poslao priopćenje o dogovoru koji su on Plenković postigli, a ton priopćenja potvrđuje da su njih dvojica daleko od konačnog dogovora i rješenja problema vodstva SOA-e. Naime, Milanović je imao potrebu naglasiti da je upravo on taj koji je 'smatrao nužnim imenovati i zamjenika ravnatelja SOA- e te je inzistirao na tome'. Ostaje za vidjeti kako će Plenković reagirati na to.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.