ponovno nakon stanke zbog pandemije

Animafest: Povratak europske nagrade za animaciju Emile

07.06.2024 u 19:31

Bionic
Reading

Europska nagrada za animaciju - Nagrada Emile, kojom se odaje počast i slavi europska animacija, ponovno će se dodijeljivati nakon stanke zbog pandemije, najavljeno je u petak na predstavljanju nagrade u okviru Animafesta Zagreb

Predsjednik asocijacije Emile Animation Awards, Vassilis C. Karamitsanis, rekao je na konferenciji za novinare kako se Nagrada vraća nakon niza različitih izazova i korone.

'To je izuzetno bitno za svijet animacije, ali prvenstveno za same animatore jer time iskazujemo i poštujemo sva njihova postignuća', istaknuo je.

Nagrada je osnovana s namjerom da slavi i ističe iznimna djela na području animacije u različitim kategorijama, a cilj je da postane središnja strukovna nagrada za animaciju u Europi.

Njome se nagrađuje talent i dostignuća u animaciji od nezavisnih animatora do studija za animaciju, a prva dva izdanja održala su se 2017. i 2018. u francuskom Lilleu, u čast animatora, umjetnika knjige snimanja, redatelja, skladatelja, umjetnika pozadina, dizajnera zvuka.

Tom prigodom se okupilo više od 1200 profesionalaca iz područja animacije i ljubitelja tog žanra, a 2018. programu su dodane konferencije i predavanja istaknutih članova animacijske zajednice i predstavnika europskih institucija. 

Nagrade se sada vraćaju pod vodstvom skupine animacijskih stručnjaka iz cijele Europe koji čine organizacijski odbor, dok će svečanost  voditi Međunarodni festival animacije Animasyros.

Nominacije će se otkriti u sljedećim mjesecima, a sama dodjela nagrada bit će 23. rujna na Međunarodnom festivalu animacije Animasyros u Grčkoj, u povijesnom gradskom kazalištu Apollon u Hermoupolisu na otoku Syros. 

Nagrade će se predstaviti i na skorašnjem Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju.