festival animiranog filma

Kreće Animafest, pogledajte što i gdje sve možete pogledati

03.06.2024 u 12:20

Bionic
Reading

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb, jedan od tri vodeća festivala animacije u svijetu, u svom 34. izdanju dovodi 370 inozemnih gostiju i 350 filmova, a počinje u ponedjeljak svečanim otvorenjem i kratkometražnom konkurencijom u Kinu Studentskog centra.

Na samom otvorenju Nagradu za životno djelo primit će majstor animacije Phil Mulloy, Nagradu za najbolju školu animacije će u ime francuske ustanove La Poudrière preuzeti direktorica škole Annick Teninge, a dodijelit će se i Nagrada za izniman doprinos proučavanju animiranog filma njemačkom profesoru Ingu Petzkeu, kao i ASIFA Student Award koju će primiti Nikolina Žabčić.

Neki programi već počeli

Neki od festivalskih programa već su počeli - proteklog vikenda u gradskim centrima za kulturu u Travnom i Maksimiru prikazani su filmovi Programa za djecu i mlade, a tu je i niz izložbi na koje je ulaz besplatan.

U ponedjeljak se u Galeriji Šira otvara grupna izložba studenata i profesora Fakulteta digitalnih umjetnosti Univerziteta Metropolitan iz Beograda "(Ni)Je nam smiješno" s nizom animacija, crteža, skica i intervjua te naglaskom na crnohumornim situacijama i izazovima suvremenog umjetničkog obrazovanja.

Ostale festivalske izložbe će službeno otvorenje imati kasnije ovoga tjedna, no već se od danas mogu pogledati – u Galeriji SC postavljena je "Iza kulisa / Behind the Scenes 6", tradicionalna izložba radova autora zastupljenih u Velikom natjecanju kratkometražnog filma i Natjecanju studentskog filma.

U Galeriji Kranjčar moći će se vidjeti izložba "Kraj nevinosti" Phila Mulloya s 30 crteža i do sada neprikazanim filmovima, dok su u predvorju Kina SC postavljene originalne strip-table, skice, studije i plakati berlinskog autora Maltea Steina pod naslovom "Ciklus Plavi san".

U Kući karikature Oto Reisinger izložba "Bordo i Oto u dijalogu" suprotstavlja radove slavnog dvojca Kerempuhovih karikaturista.

Galerija na katu KIC-a donosi više od 50 crteža renomirane splitske autorice i karikaturistice Tisje Kljaković Braić na temelju kojih je nastao animirani film "Žarko, razmazit ćeš dite!" Veljka i Milivoja Popovića iz ovogodišnjeg Velikog natjecanja kratkometražnog filma.

U Kinu Kinoteka se u 16 sati, povodom majstorova 90. rođendana i u sklopu programa „Češka u fokusu“, prikazuje retrospektiva Jana Švankmajera, čiji su filmovi "Mogućnosti dijaloga", "Historia naturae", "Stan", "Flora", "Tama, svjetlo, tama", "Kraj staljinizma u Češkoj" i "Don Juan" odavno klasici.

Na istom mjestu od 18 sati počinje tematski program posvećen humoru, s prvom cjelinom posvećenom slapsticku.

Tu su nezaobilazni filmovi festivalske i animacijske povijesti: "Vratila se maca" (Cordell Barker), "Augusta se sređuje" (Czaba Varga), "(S)kladna glazba: KJFG No.5" (Aleksej Aleksejev), "Na kraju svijeta" (Konstantin Bronzit), "Ubijanje jajeta" (Paul Driessen), "Kama sutra ponovno jaše" (Bob Godfrey) i "Tim Tom" (Romain Segaud, Christel Pougeoise).

  • +17
Dodjela nagrada Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Natjecanje kratkometražnog filma, svjetske premijere...

Počinje i Veliko natjecanje kratkometražnog filma, koje u sklopu svečanog otvorenja donosi svjetsku premijeru filma "Percebes" Animafestove pobjednice Laure Gonçalves i Alexandre Ramires o životu i turizmu portugalske regije Algarve.

Očekuju se i svjetske premijere filmova "Na čekanju" Delie Hess, koji crno-bijelim crtežom niže motive otuđene urbane svakodnevice i ženske žudnje te braće Popović "Žarko, razmazit ćeš dite!".

Tu su i političko-apokaliptična lutkarska satira Eirini Vianelli "Spremni", animirano-filmsko čitanje teksta Henrija Michauxa "Bijedno čudo" Rya Orikase i uljem na staklu naslikana životna priča plivača Alfreda Nakachea "Delfin" Florence Miailhe.

S autorima filmova nakon projekcije razgovarat će predsjednica ASIFA-e Hrvatska Kata Gugić.

Projekcija Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1 za sve Animafestove posjetitelje na rasporedu je u četvrtak, 6. lipnja, u 18 sati u Kinu Kinoteka.