U ZAGREBU

Uz dodjelu godišnjih nagrada i konkurenciju u Kinu SC svečano otvoren Animafest

03.06.2024 u 22:38

Bionic
Reading

Svjetski festival animiranog filma, 34. Animafest Zagreb otvoren je u ponedjeljak u zagrebačkom Kinu SC, uz svečanu dodjelu godišnjih nagrada Animafesta i ASIFA-e te prvi program kratkometražne konkurencije, presjek ponajboljeg u današnjoj animaciji

Nagrada za životno djelo uručena je britanskom animatoru Philu Mulloyu, koji je svoj prvi film na zagrebački festival poslao 1992. godine, kasnije je ovdje dolazio s drugim filmovima i osvajao nagrade, a ove godine u Zagrebu će imati masterclass, retrospektivu i izložbu u Galeriji Kranjčar.

Zahvalivši na nagradi Mulloy je rekao da je jako sretan što je danas ovdje, ali i što je i ranije sudjelovao na Animafestu jer ga smatra odličnim festivalom. 'Hvala svima onima koji rade i ono što se ne vidi na prvu, a jako je važno da bi se jedan festival održao', dodao je. Dodijeljena je i Nagrada za izniman doprinos proučavanju animiranog filma njemačkom profesoru Ingu Petzkeu, za njegove 'gotovo misionarske zadaće da ljubav prema animaciji širi kroz čitavi svijet'.

'Predavao je diljem svijeta, a u najtežim godinama za našu zemlju, devedesetih, došao je u  Zagreb, skupljao mlade ljude, radio s njima i učinio puno za festival, a ujedno je i zagrebački zet', rekla je Margit Buba Antauer, predsjednica Vijeća Animafesta uručujući mu nagradu.

Međunarodna asocijacija animiranog filma ASIFA dodijelila je nagradu za najbolji studentski film ASIFA Student Award Nikolini Žabčić koja se zahvalila stručnom žiriju što je prepoznao njezin rad kao vrijedan.  

Nagradu za najbolju školu animacije u ime francuske ustanove La Poudrière primila je direktorica škole Annick Teninge, rekavši kako je danas animacija velika industrija u zapadnoj Europi i Francuskoj, no za nju je to umjetnost, osobito kada su u pitanju kratki filmovi.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da je Animafest jedini filmski festival s A liste koji se održava u Hrvatskoj i u tom smislu on je doista na svjetskoj razini kada govorimo o animiranom filmu.

'Velika je čast što ga možemo imati u našem gradu, on je više od samog filmskog festivala i drago nam je da možemo podržati takve događaje koji obogaćuju kulturnu ponudu grada i dovode goste u naš grad', rekao je Tomašević.

Obnavlja se kino Tuškanac, uskoro kreće i obnova kina Europa 

Podsjetivši da je jedan od glavnih problema u gradu što nema dovoljno kino dvorana, gradonačelnik je rekao kako se radi i na tome jer u tijeku je obnova kina Tuškanac, a uskoro kreće i obnova kina Europa. 

Ovogodišnji Animafest će na nizu zagrebačkih lokacija prikazati oko 350 filmova i ugostiti 370 inozemnih gostiju. U okviru prvog natjecanja kratkometražnog filma održana je svjetska premijera filma 'Percebes' Laure Gonçalves i Alexandre Ramires, 'Na čekanju' Delie Hess i braće Popović 'Žarko, razmazit ćeš dite!'.

U programu su i film Eirini Vianelli 'Spremni', 'Bijedno čudo' Rya Orikase i 'Delfin' Florence Miailhe. 

Uz programe konkurencije tu su i retrospektive uglednih animatora, niz izložbi, među kojima i ona dobitnika Nagrade za životno djelo u Galeriji Kranjčar te program namijenjen profesionalcima Animafest PRO.

Program je neslužbeno već počeo proteklog vikenda projekcijama u Travnom i Maksimiru, a nastavlja se do 8. lipnja kada će se saznati ovogodišnji dobitnici Animafestovih nagrada.