RAZOČARANA POTEZIMA

Anja Šovagović pozdravila se s HDZ-om: Dragi Tomo...

16.03.2016 u 12:36

Bionic
Reading

Nakon trogodišnjeg predsjedanja HDZ-ovim Odborom za kulturu poznata glumica Anja Šovagović Despot uputila je oproštajno pismo političkom tajniku HDZ-a Tomislavu Čuljku, u kojem iznosi svoje razočaranje proračunom za kulturu i ignorancijom nje i ostalih iz Odbora nakon formiranja 'premijerne' postave u koju su došli, kaže, 'neki novi glumci'. Pismo je ujedno njezina ostavka na mjesto predsjedajuće Odbora u kojem je volontirala, a čijim je radom, smatra, pridonijela pobjedama HDZ-a

Anja Šovagović Despot dugo se prije prošlih parlamentarnih izbora spominjala kao potencijalna kandidatkinja HDZ-a za ministricu kulture, no u finalu izbora novog ministra ispala je iz kombinacija. Iako nije formalno članica te stranke, predsjedala je Odborom za kulturu koji je načinio kulturni program stranke. Je li je nepripadanje stranci koštalo i izostanka povjerenja te nije uključena u formiranje ekipe novog Ministarstva kulture, možemo tek naslućivati. No pismom koje je uputila političkom tajniku HDZ-a Anja Šovagović Despot jasno je istaknula kako s radom aktualnog Ministarstva niti ima niti želi imati veze. Njezino pismo prenosimo u cijelosti.

Poštovani politički tajniče HDZ-a,
dragi Tomo,

ovom prigodom želim se i ja Vama zahvaliti na konstruktivnoj i plodonosnoj suradnji tijekom protekle tri godine u kojima sam, kao predsjednica Odbora za kulturu Hrvatske demokratske zajednice, svojim maksimalno predanim, a volonterskim radom, zajedno s kolegama, članovima Odbora, doprinijela Vašem besprijekornom nizu uzastopnih pobjeda na raznoraznim izborima.

Danas, kada je Hrvatska demokratska zajednica i Domoljubna koalicija zajedno s Mostom preuzela odgovornost za upravljanje Republikom Hrvatskom, smatram nepotrebnim modificirati ulogu Odbora na način na koji Vi to sugerirate.

420421,420533,419161,417981

Odbori, naime, već imaju ulogu stručnih savjetodavnih tijela i oni su, držim, svoju ulogu savjetnika tako dobro odigrali da su ih u 'premijernoj' postavi brzopotezno, lako i jednostavno mogli zamijeniti neki novi glumci.

Stoga Vas pozivam da Vi pozovete Vaše ministre, zamjenike i pomoćnike ministara po resorima, kao i saborske zastupnike, u cilju Vašeg zajedničkog stranačkog dogovora oko daljnjih kratkoročnih i dugoročnih ciljeva rada jer se čini, ovako sa strane gledajući, da ne uspijevate pronaći ni start, a nekmoli cilj u ovom iscrpljujućem maratonu političkog nesnalaženja.

Na samom kraju, nemam kome čestitati u Odboru za kulturu jer baš nitko od nas nije preuzeo zahtjevnu i odgovornu funkciju ministra, zamjenika i pomoćnika ministra, ali svakako svim svojim kolegama želim čestitati na sjajnim umjetničkim i stručnim karijerama koje ionako ne ovise o funkcijama.

Na žalost, ovise o proračunu za kulturu, čiji je udio za vrijeme vlade Kukuriku koalicije pao na ponižavajućih 0,49 posto. Prva točka programa koji je sastavljao moj tim vrhunskih profesionalaca jest, razumljivo, povećanje proračuna za kulturu na 1 posto odmah i 1,5 posto tijekom naredne dvije godine mandata, a koji je potpisan od strane gospodina Karamarka i uvršten u program gospodina Oreškovića prezentiran Hrvatskom saboru.

U međuvremenu, proračunu za kulturu, kao i proračunu za obrazovanje, znanost i sport vlade Domoljubne koalicije i Mosta oduzimaju se ozbiljni iznosi u odnosu na 2015. godinu. U ovom je trenutku proračun za kulturu manji od sramotnog proračuna Kukuriku koalicije, na koji je pristala bivša ministrica Andrea Zlatar Violić.

Vjerujem da i sami uviđate svu besmislenost savjetodavne uloge Odbora za kulturu HDZ-a jer ne postoji način kojim bih novom ministru kulture savjetovala kako prikazati uspješnim najneuspješniji proračun za kulturu u povijesti hrvatske države.

S poštovanjem,
Anja Šovagović Despot