KRAJEM KOLOVOZA

Antonio Sánchez i vođa Snarky Puppyja dolaze na Ponta Lopud Jazz Festival

09.08.2024 u 09:39

Bionic
Reading

Ponta Lopud Jazz Festival, koji će se održati od 29. do 31. kolovoza na Lopudu najavio je dolazak Antonija Sáncheza, autora glazbe za film "Birdman" te Michaela Leaguea, vođe sastava Snarky Puppy.

Međunarodno priznati glazbenici nastupit će uz Thanu Alexu, umjetničku direktoricu i suosnivačicu festivala.

Antonio Sánchez, koji je 2008. nastupao uz Olivera Dragojevića u prestižnom njujorškom Carnegie Hallu, četverostruki je dobitnik Grammy nagrade i jedan od najcjenjenijih bubnjara u jazz svijetu, velike vještine i inovativnog glazbenog izričaja.

Vrhunac karijere bio je 2014. kada je skladao glazbu za film "Birdman" Alejandra Gonzáleza Iñárritua, koji je osvojio četiri Oscara, a Sánchez je za tu glazbu osvojio Grammy te nominaciju za Zlatni globus za najbolju originalnu glazbu.

Radio je i na glazbi za HBO-ov dokumentarni serijal "Anarhisti", autor je više od desetak albuma kao vođa sastava ili solo izvođač, a projekti mu uključuju hvaljene albume "The Meridian Suite" i "Three Times Three".

Već je nekoliko puta nastupao u Hrvatskoj - u Dubrovniku s United Nations Orchestrom predvođenim Paquitom D’Riverom, u Zagrebu s Patom Metheneyjem, Garyjem Bourtonom, Dianne Reeves i Kennyjem Wernerom, a na Dubrovačkim ljetnim igrama i s bendom Thane Alexe.

Po njegovim riječima, nastup “Birdman Live” na drugom Ponta Lopud Film Festivalu 2022. bio je most koji je povezao film s jazzom i omogućio im da najave prvi Ponta Lopud Jazz Festival.

"Glazba je mistična, jer to je viša sila. Još uvijek mi je fascinantno da zvučni valovi mogu potaknuti ljude da osjete toliko toga. Moja primarna uloga umjetnika je nastojati komunicirati s drugim ljudima kroz glazbu“, ustvrdio je.

U koncept Ponta Lopud Jazz Festivala, zbog njegovog edukativnog karaktera, uklapa se i Michael League, koji je dosad održao masterclassove u preko 200 škola diljem svijeta.

Peterostruki je dobitnik Grammyja i osnivač renomiranih sastava Snarky Puppy i Bokanté, a 2017. godine pokrenuo je GroundUp Music Festival, koji je od tada postao platforma za nastupe renomiranih glazbenika.

"Iznimno se veselim što ću na Ponta Lopud Jazz Festivalu nastupati uz svoju dugogodišnju prijateljicu i nevjerojatnu glazbenicu Thanu Alexu. Posebno sam uzbuđen što ću sudjelovati na masterclassovima te tako proširiti strast prema glazbi na širu zajednicu ljubitelja jazza“, poručio je.

Na ovogodišnjem drugom izdanju Ponta Lopud Jazz Festivala, Sánchez i League će s pjevačicom Thanom Alexom nastupiti kao grupa Bad Hombre.

"Ti umjetnici, uz ostale talentirane glazbenike kao što su Fabian Almazan, Will Vinson, Sara Serpa, Dan Pugach, Mark Whitfield II, Antonio Mazzei, Idan Morim i Sam Weber, redefiniraju suvremeni jazz kroz kreativnu suradnju i predanost glazbenom razvoju, što će imati priliku predstaviti publici", poručili su organizatori.

Ulaz na jazz koncerte je besplatan i za vrijeme trajanja festivala za publiku iz Dubrovnika organiziran je besplatan transfer brodom Argosy iz luke Gruž.

Ovogodišnji festivalski program uključuje Jazz mastera u rezidenciji Kennya Warnera te tri benda u rezidenciji – Linda May han Oh & The Glass Hours, Nicole Zuraitis Kvartet i Thana Alexa feat. Antonio Sánchez&Michael League, koji će boraviti na otoku kao izvođači i mentori.

Kreativna platforma Ponta Lopud ima ovo ljeto tri kulturna programa - Ponta Lopud ljetne projekcije održale su se krajem lipnja, jazz festival slijedi u kolovozu, a u rujnu ovogodišnji novitet - Ponta Lopud Book Bridge, koji će od 27. do 29. rujna zatvoriti kulturno-umjetničku sezonu Lopuda.