'kirurg pločnika'

Ememem popravio Beograd: Srbi luduju za zvijezdom street arta koja im krpa rupe po gradu

01.10.2024 u 12:32

Bionic
Reading

Beograđane posljednjih dana oduševljava inovativan oblik street arta, iza kojeg stoji francuski ulični umjetnik ili, kako sam sebe naziva, 'kirurg pločnika', Ememem. Nakon što vidite specifične mozaike kojima krpa rupe u pločnicima diljem Europe, možda ćete poželjeti da malo pokrpa i one zagrebačke

Ememem je ulični umjetnik koji inzistira na anonimnosti, pa govoreći o sebi čak izbjegava i rod, oslovljavajući se s 'mi' i u neku ruku tretirajući svoj rad kao proizvod umjetničkog kolektiva. Kao i većina uličnih umjetnika, i on je počeo s radom u rodnom Lyonu, gdje je 2011. postavio svoj prvi mozaik. Danas ih je po gradu toliko da su postali svojevrsna turistička atrakcija te ih posjetitelji Lyona traže u akcijama nalik potragama za uskršnjim jajima.

Od 2016. svoje područje djelovanja proširio je na cijelu Francusku, a od rujna 2021. i na ostatak Europe. Dosad je svoje specifične keramičke mozaike postavio u Barceloni, Madridu, Torinu, Genovi, Civitacampomaranu, Oslu, Hamaru, Stavangeru, Aberdeenu i Carlowu. Najvećim angažmanom koji je dosad imao smatra se oslikavanje stanice vlaka Grand Paris Express po narudžbi pariškog javnog infrastrukturnog poduzeća.

Ime Ememem dolazi od onomatopeje zvuka mopeda koji umjetnik vozi kad postavlja mozaik u rupe, jer stvara noću da bi ostao anoniman. Svoju pak umjetnost naziva flacking, što je neologizam izveden iz francuske riječi flaque (lokva, bara). Profil ememem.flacking na Instagramu, na kojemu objavljuje radove, na današnji dan ima preko 233 tisuće sljedbenika.

Najnovije igralište Ememema zove se Beograd, u kojem već nekoliko dana krpa brojne rupe u pločnicima mozaicima što oduševljavaju građane. Nitko ga još nije uspio uloviti, no srpski konzervativni portal Nacija tvrdi da je ekskluzivno razgovarao s umjetnikom i da im je otkrio zašto je za područje svoje akcije odabrao baš glavni grad Srbije.

'Beograd je grad bogat poviješću i kontrastima i upravo u tim kontrastima nalazim inspiraciju. Kada sam prvi put posjetio Beograd, bio sam fasciniran njegovim snažnim karakterom, njegovim živim prostorima i njegovim ulicama koje pričaju toliko priča. Mislio sam u sebi da je ovo savršeno mjesto da ostavim svoj umjetnički trag. Grad ima skrivenu ljepotu, pločnike i ulice koje pokazuju istrošenost vremena, a za mene je bilo prirodno da želim intervenirati u ovim prostorima. Pored toga, dobio sam poziv gradskih vlasti, što mi je dalo dodatni poticaj da postavim mozaike na nekim ključnim točkama. Pokušavam se integrirati u urbano tkivo pretvarajući male ožiljke grada u umjetnička djela', rekao je Ememem za spomenuti portal.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Entre Pousos e Decolagens

Većina komentatora na Emememovom Instagramu oduševljena je njegovim radovima, no dio njih se pita i kako se ljudi ne okliznu na mozaicima. Tu su i protivnici srpskih i beogradskih vlasti, točnije redatelja srpskog spektakla Aleksandra Vučića i beogradskog gradonačelnika Aleksandra Šapića. Njima se mozaici sviđaju, no ne mogu prijeći preko činjenice da je riječ o još jednom državno financiranom projektu. Emememu, čini se, ništa od toga ne smeta, a s obzirom na oštećenja na pločnicima nakon potresa, mogao bi skoknuti i do Zagreba. Ovdje bi sigurno bilo posla za njega.