CINEHILL FESTIVAL

Filmski spektakl u Gorskom kotaru: Stižu Julien Temple, Bogdan Diklić, Nebojša Slijepčević...

19.07.2024 u 14:28

Bionic
Reading

Redatelji i glumci iz Brazila, Danske, Švicarske, Turske, Italije, Engleske gostovat će na ovogodišnjem Cinehill festivalu koji će se održati od 24. do 28. srpnja u planinskom okruženju izletišta Petehovac i okolnim mjestima u Gorskom kotaru.

Popisu gostiju ovih dana pridružila se Laetitia Dosch, nagrađivana švicarsko-francuska glumica, koja na Cinehill stiže u dvostrukoj ulozi: kao protagonistica i redateljica filma "Pas na sudu" kojim se otvara ovogodišnje izdanje.

Ta gorko-slatka komedija se temelji na istinitom događaju kada je jedan pas završio na sudu jer je ugrizao troje ljudi, a Dosch glumi njegovu odvjetnicu-braniteljicu. Mješanac iz naslova dobio je u Cannesu za tu 'ulogu' Pseću palmu.

Kako bi se proslavilo tisućljetno prijateljstvo čovjeka i psa, ljubimci su dobrodošli na projekciju filma u kinu Sanjkalište.

Na Festival stiže i Nebojša Slijepčević, čiji će se kratki, canneskom Zlatnom palmom nagrađeni film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" također prikazati u večeri otvorenja.

"Ova projekcija bit će slavlje najvećeg ovogodišnjeg hrvatskog filmskog uspjeha, ali i povratak SlIjepčevića pred publiku festivala na kojem je 2019. imao svjetsku premijeru filma 'Srbenka', za koji je dobio posebno priznanje žirija", kažu organizatori.

Počasni gost bit će i proslavljeni britanski redatelj Julien Temple kojem će biti uručena nagrada Maverick za kinematografsku hrabrost i širenje granica filmskog izričaja.

Ovaj veteran rock dokumentarizma, koji je već gostovao na motovunskom festivalu, poznat je po brojnim filmovima o glazbenicima, a na Cinehillu će biti prikazani njegovi portreti Ketiha Richardsa, Joea Strummera i nedavno preminulog Shanea MacGowana, kao i film o festivalu Glastonbury.

Regionalnoj glumačkoj legendi Bogdanu Dikliću bit će uručena nagrada za 50 godina djelovanja, a publika će se malom retrospektivom prisjetiti filmova u kojima je igrao, "Gori vatra", "Maratonci trče počasni krug", "U raljama života" i "Nacionalna klasa do 785 ccm".

U skladu s planinskom lokacijom gost je i Stipe Božić, legendarni alpinist i autor dokumentarnih filmova koji će imati razgovore s publikom, a u programu su i tri projekcije njegovih filmova, uključivši i jednu večer uoči početka festivala, 23. srpnja.

Na Festival dolaze i gosti iz gotovo svakog filma u glavnom programu, kao i brojni autori kratkometražnih filmova i prijatelji festivala, a među njima je i Michelle Cabral, brazilska glumica i performerica koja je ostvarila zapaženu ulogu u filmu "Betânia" prikazanom na festivalu u Berlinu.

S nagradom kritičara FIPRESCI se prikazuje "Faruk", hibridni dokumentarac o 95-godišnjaku koji se opire rušenju stambene zgrade u Istanbulu, kojega je portretirala njegova kći, redateljica Asli Özge koja će osobno predstaviti film na festivalu.

Redateljica Isabella Eklöf, čiji je film "Slatki život" prikazan u Motovunu, dolazi s dramom "Kalak", temeljenom na autobiografskom hit-romanu Kim Leine o borbi s traumama seksualnog zlostavljanja u djetinjstvu.

Među gostima je i Gianluca Santoni, redatelj talijansko-hrvatske koprodukcije "Denni i Sergio", crnohumorne drame u kojoj desetogodišnji Denni smišlja plan kojim bi spasio majku od očeva zlostavljanja angažirajući „superubojicu“, zapravo sitnog lopova bez pravog iskustva s ubijanjem.

Svoj, u inozemstvu vrlo zapaženi, dugometražni prvijenac "Tuesday" predstavit će Daina Oniunas Pusić, hrvatska nagrađivana spisateljica i redateljica. U toj nadrealnoj drami o gubitku i pronalaženju otpornosti glavnu ulogu ima Julia Louis-Dreyfus, popularna Elaine iz serije Seinfeld.

Uz filmaše na Cinehillu će gostovati Olja Savićević Ivančević, Ante Tomić i Jurica Pavićić s novim romanima, a bit će to prilika i za proslavu prestižne nagrade Europska pjesnikinja slobode, dodijeljene Moniki Herceg. U glazbenom programu nastupaju IDEM i Let 3.