galerija specijalne policije

[FOTO] Predstavljen 'Noel Art' - projekt u kojem se vješto spajaju umjetnost i gastronomija

04.04.2023 u 13:08

Bionic
Reading

Jučer je svečano otvorena jedinstvena izložba kroz koju se sjedinjuju vizualna umjetnost, glazba i gastronomija

Umjetnost i visoka gastronomija kroz povijest često su bile usko povezane, od raskošnih dvorskih zabava do današnjih suvremenih likovnih predstavljanja, gastronomska ponuda neodvojiv je i uvijek poželjan dodatak. Sa željom dodatnog povezivanja ove dvije grane, Noel, jedini zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom, osmislio je sjajan projekt pod nazivom Noel Art, koji su jučer svečano predstavili u Galeriji specijalne policije u Zagrebu.

U izložbi sudjeluje jedanaest umjetnika: slikarica Hana Hanak, slikarica Ariana Herceg, slikarica i specijalizant art terapije Vesna Matić, slikarica Alba Miočev, kipar i slikar Denis Kraškovič, kipar Matija Plavčić, slikarica Gabrijela Rukelj Kraškovič, slikar Krunoslav Stojanovski, kipar Sanjin Vinković, slikar i ilustrator Dominik Vuković, slikarica Nataša Vuković i multimedijalna umjetnica Marta Živičnjak.

Izložbu su otvorili Iva Korbler (likovna kritičarka, nezavisna kustosica i urednica), Ivan Jug (idejni začetnik Noela i Noel Art projekta) te Vesna Matić (slikarica i specijalizant art terapije).

"Od lirske apstrakcije i intimistički obrađenih motiva, preko ekspresionističkih i nadrealističkih natruha u slikarstvu do različitih oblika apstraktnog reduciranja svijeta prema neo-konstruktivizmu (Sanjin Vinković) ili organičkoj apstrakciji (Matija Plavčić, Marta Živičnjak), u svojim su djelima za Noel Art umjetnici promatračima i ljubiteljima umjetnosti pružili mogućnost vrlo fleksibilnog vizualno-emotivno-mentalnog povezivanja na više razina. Pri tome nisu zanemarili niti stanovite duhovite elemente umjetničkog stvaranja koji se mogu detektirati u radovima," izjavila je Iva Korbler, likovna kritičarka, nezavisna kustosica i urednica.

  • +15
Noel Art Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Iva Lulić

“Započeli smo s Noel Art projektom vođeni vizijom da je gastronomija umjetnost i umjetnost je povezivanje gastronomije, vizualne umjetnosti, umjetnika, gostiju, servisa i kuhinje. U Noel Art projektu je sudjelovalo jedanaest umjetnika s kojima smo ostvarili zaista izuzetnu suradnju. Svaki umjetnik je donio nešto drugačije i kreativno sa sobom i kroz svoje radove je započeo posebnu interakciju s gostima. Nadalje, gosti su bili u mogućnosti uz pomoć našeg chefa Bruna Vokala doživjeti i zanimljiv organoleptički spoj gastronomije i umjetnosti, ne samo kroz razne art sljedove, već i kroz interaktivno slikanje na tanjurima. Sve što smo proveli u Noel Art projektu rado bi ponovio kao jedno drugačije i lijepo iskustvo", rekao je Ivan Jug, suvlasnik Noela, sommelier i idejni začetnik Noel Art projekta.

Jedna od sudionica i koordinatora ovog projekta, akademska slikarica i specijalizantica art terapije Vesna Matić, za Noel izrađuje predivno posuđe na kojem su poslužuju kreacije chefa Brune Vokala: "U sklopu Noel Art projekta meni se poslužuje na unikatnom posuđu koje sam ručno oslikala. Spoj keramike maštovitih oblika i boja te vrhunske gastronomije u posebnom vizualno umjetničkom okruženju, uvodi promatrača i korisnika u svijet kreativnosti potičući ga na oživljavanje svih osjetila."

Na otvorenju su bila prisutna i lica iz hrvatskog javnog života, poput Ivane Petković Čevra, Emila Tedeschija mlađeg sa suprugom Nikom Perenčević Tedeschi, itd. Specijalno za ovu prigodu, Karlo Ferenčak (Noel bar manager) i Matija Kostic (premium spirits brand ambasador Coca-Cola HBC Adria), osmislili su dva originalna koktela s Macallan viskijem, u kojima su gosti uživali zajedno s finim zalogajima proizašlim iz kreativne gastro Noel tvornice. Izložba "Noel Art" je otvorena u partnerstvu s Raise The Bar, obrazovnim programom Coca-Cola HBC Hrvatska čiji je cilj unaprijediti kvalitetu znanja radnika u ugostiteljstvu i turizmu.

Izložbu možete pogledati do 28. travnja, od 10 do 19 sati, u Galeriji specijalne policije, na adresi Trg žrtava fašizma 1, Zagreb.

Više informacija o samom projektu na linku.