Noel

Jedini zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom predstavio 'Art brunch'

21.06.2023 u 16:18

Bionic
Reading

Kao svojevrstan nastavak na 'Noel Art', novi projekt ovog vizionarskog restorana vješto spaja umjetnost i gastronomiju

Protekli tjedan bio je uzbudljiv za NOEL. Jedini restoran u Zagrebu s Michelinovom zvjezdicom ponovno je uvršten u Michelinov vodič za 2023. godinu, što znači da je zadržao svoju zvjezdicu, ostavši tako u prestižnom društvu najboljih svjetskih restorana. Uz to, predstavili su najnoviji projekt 'Art Brunch', kao svojevrstan nastavak na 'Noel Art', čija je izložba svečano održana početkom travnja u Galeriji specijalne policije u Zagrebu.

'Noel Art' započet je vizijom da je gastronomija umjetnost, a umjetnost je povezivanje gastronomije, vizualne umjetnosti, umjetnika, gostiju, servisa i kuhinje, stoji u priopćenju. U Noel Art projektu je sudjelovalo jedanaest umjetnika (slikarica Hana Hanak, slikarica Ariana Herceg, slikarica i specijalizant art terapije Vesna Matić, slikarica Alba Miočev, kipar i slikar Denis Kraškovič, kipar Matija Plavčić, slikarica Gabrijela Rukelj Kraškovič, slikar Krunoslav Stojanovski, kipar Sanjin Vinković, slikar i ilustrator Dominik Vuković, slikarica Nataša Vuković i multimedijalna umjetnica Marta Živičnjak), a svaki je donio nešto drugačije i kreativno sa sobom i kroz svoje radove započeo posebnu interakciju s gostima.

Gosti restorana bili su tako u mogućnosti uz pomoć glavnog chefa Bruna Vokala doživjeti i zanimljiv organoleptički spoj gastronomije i umjetnosti, ne samo kroz razne art sljedove, već i kroz interaktivno slikanje na tanjurima, dodaje se također u priopćenju.

  • +7
'Noel Art' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Josip Posavec

Nakon izložbe, projekt će živjeti i dalje u vidu 'Art Brunch' evenata, koji će se održavati u Noelu svakih nekoliko mjeseci. Uz fine zalogaje osmišljene od strane izvrsnog glavnog chefa Brune Vokala i njegovog tima, kao i osvježavajuća pića koje će pripremati mladi Noelov bar manager Karlo Ferenčak, gosti će moći uživo razgledati umjetnička djela, a ako im nešto posebno zapne za oko, također će na licu mjesta moći to kupiti.

"Drago nam je da projekt 'Noel Art' živi i dalje, jer ima zaista veliki potencijal. Naša glavna misao vodilja prilikom osmišljavanja ovog projekta bila je promocija mladih umjetnika i njihove umjetnosti, kao i poticanje i popularizacija umjetnosti kroz gastronomiju. Također, dio sredstava od prodanih umjetničkih djela donirat će se inicijativi za podizanje svijesti o kvaliteti života osoba s dijabetesom tip 1, bolesti od koje i sam bolujem. Veselimo se drugoj fazi 'Noel Arta' i svemu lijepom što ona donosi", izjavio je Ivan Jug, suvlasnik Noela, sommelier i idejni začetnik Noel Art projekta.

"Cool je možda prejaka riječ iako cool je bilo družiti se sa osobljem tog restorana jer su svi zanimljivi ljudi koje sam stalno ispitivao o njihovom poslu pa sam usput neke nove stvari naučio vezane za somelijerstvo i gastronomiju. Što se tiče samog slikanja u restoranu malo je nespretno slikati u tom okruženju gdje ljudi večeraju, ali posel je posel. Maknem misli od toga da nisam pod savršenom rasvjetom u tišini i miru ateljea i fokusiram se da radim neku vrstu atrakcije u Noelu gdje između ostalog imam priliku upoznati neke zanimljive ljude, poput Rade Šerbeđije koji je tamo dosta često", rekao nam je slikar Dominik Vuković čije smo radove također vidjeli u Noelu.

Više detalja o projektu 'Noel Art' možete pročitati na ovoj poveznici