HNK zagreb

Kulturni program za prve dame i gospodu tijekom Samita u Zagrebu

12.05.2023 u 11:58

Bionic
Reading

Za sudionike Samita supružnika europskih čelnika u Zagrebu je priređen i kulturni program koji je izveden ispred i u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta. Prve dame i gospoda mogli su uživati u posebno odabranom programu kojim je predstavljena hrvatska kultura i umjetnost. Bio je to spoj tradicije i suvremenosti, stoji u priopćenju

Kulturni program počeo je ispred HNK, gdje su uzvanicima dobrodošlicu poželjeli članovi folklornog ansambla Lado i prikazali primjer bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. Posebno za ovu prigodu, gostima iz Europe pokazali su tradicijski ples i pjesmu uz koje se nekoć početkom ljeta obilazilo domove i zazivalo obilan urod te svako dobro. Koreograf je bio Zvonimir Ljevaković, a za glazbenu obradu zaslužan je Emil Cosetto.

Nakon prikaza hrvatske tradicije, prvim damama i gospodi prikazan je suvremeni balet i to ekskluzivno jedan dio baletnog triptiha čija će premijera biti tek u lipnju. Solisti baleta HNK – Kornel Palinko, Natalia Kosovac, Miruna Miciu, Takuya Sumitomo, Rieka Suzuki i Simon Yoshida – izveli su baletnu točku Scratch za koju je glazbu skladao Davide "Boosta" Dileo, a koreografirao Massimilliano Volpini.

  • +8
Kulturni program za prve dame i gospodu tijekom Samita u Zagrebu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: n.n.

Tijekom kulturnog programa u HNK, koji je bio zatvoren za medije, supružnicima europskih čelnika predstavljeni su i neki od najboljih hrvatskih kreatora šešira, nakita i, naravno, kravata, izvornog hrvatskog modnog dodatka koji se već u 17. stoljeću iz naših krajeva proširio Europom i svijetom. Nije to bila obična revija, već plesni performans u foajeu HNK, a koji su izvele plesačice suvremenog plesa iz PC Tala, stoji u priopćenju.

Supružnicima europskih čelnika predstavljeni su primjerci Kobali šešira, zatim CROATA kravate AuHRum koje je također posebno za ovu prigodu dizajnirao Nenad Sovilj - jedinstvena u svijetu jer je izrađena od 24-karatnih zlatnih niti omotanih oko svilene jezgre koje uz pomoć visoke tekstilne tehnologije trajno čuvaju svoj sjaj – te nakit Maria Nokaja koji je kreirao posebnu kolekciju pozlaćenih srebrnih broševa za prve dame koje su sudjelovale na samitu. Broševi u obliku slova "O" zapravo su zaštitni znak samita koji se bavio prevencijom debljine u djece i tijekom samita nosile su ga sve prve dame.