PREDSTAVLJEN PROGRAM

Ljeto u MSU donosi zanimljive regionalne koncerte i plesne nastupe, otvara ga Konstrakta

05.06.2024 u 08:29

Bionic
Reading

Jedanaesto Ljeto u MSU donosi večernje koncerte izvođača iz hrvatske i regije, plesne izvedbe i kinoprojekcije, a program će se održavati petkom i subotom od 7. lipnja do 12. srpnja, najavili su organizatori na novinskoj konferenciji u utorak u Muzeju suvremene umjetnosti.

Ljeto u MSU otvorit će Konstrakta i Zemlja gruva 7. lipnja. Tjedan dana poslije toga slijedi koncert grupe Porto Morto, zatim Dunje Ercegović koja nastupa pod imenom Bad Daughter.

Nastupa i jedan od najboljih europskih gitarista Vlatko Stefanovski, nakon kojega, 5. srpnja, slijedi sarajevska grupa Letu Štuke. Ljeto zatvara beogradska skupina KOIKOI 12. srpnja.

Autor koncepta i urednik Ljeta u MSU Branko Kostelnik istaknuo je da su izvođači pomno izabrani, te da paze da se radi o "art rock i indie glazbenicima". Koncerti će se održavati u natkrivenome prostoru na platou kod tobogana.

Grupa Porto Morto nastupit će 15. lipnja. Kostelnik je napomenuo da je Porto Morto svirao na Ljetu u MSU 2021. za vrijeme pandemije, kada je broj ulaznica bio ograničen, te da im želi dati priliku da izvedu koncert u svojoj punini. Član grupe Roko Crnić rekao je da je bend nakon 2021. napravio puni krug, ušao u novu eru te da se može očekivati novi zvuk i materijali na koncertu.

Osim koncerata, na programu su aktualne izložbe u MSU, filmske projekcije te plesne izvedbe. Ljeto u MSU ove godine surađuje sa svjetskim festivalom animiranoga filma Animafest, te će publika moći pogledati dugometražne filmove u konkurenciji toga festivala u petak, poručila je ravnateljica Muzeja Vesna Meštrić.

Ljeto surađuje i s kinom Metropolis, a u sklopu suradnje održavat će se projekcije najboljih europskih art filmova sezone u dvorani Gorgona, što uključuje filmske naslove "Retro Boom", "Smrt djevojčice sa žigicama", "Bosanski lonac" i "Escort".

Plesna grupa Antisezona prezentira suvremenu plesnu i izvedbenu umjetnost u dvorani Gorgona već sedmu godinu zaredom, pet puta godišnje. Jedna od pet plesnih umjetnica i organizatorica programa Antisezone Sonja Pregrad najavila je regionalnu suradnju s plesnim izvođačima iz Makedonije, Slovenije i Srbije, u koprodukciji Nomad Dance Academyja i Kina Šiške iz Slovenije, te Lokomotive iz Makedonije.

"Otvaramo se novoj publici kroz multimedijalnost, a 27. lipnja kreće projekt kojega sam ja jedna od četiri autora, pod nazivom 'To gather rhymes with no'", rekla je te najavila plesnu izvedbu "Oh, Mary Shelley" autorice Silvije Markić 28. lipnja.

Ulaznica omogućava i besplatan ulaz na izložbe iz muzejskog postava "Zbirka kao glagol", te na retrospektivnu izložba Gorana Trbuljaka, koja se otvara 2. srpnja, kustosice Radmile Ive Janković.

Trbuljak je pisao za Polet, radio je kao kamerman i snimatelj na hrvatskim filmovima, te se bavi konceptualnom umjetnošću. Kostelnik je kazao da Trbuljakov rad utjelovljuje ono za što se zalaže u Ljetu u MSU, istaknuvši da je multimedijalnost nit vodilja Ljeta u MSU.

"Brišu se granice između popularne i elitne kulture. Njegova retrospektiva podcrtava ono što smo htjeli reći", kazao je.

Ljeto u MSU održava se uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba, Gradskoga ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija te Hrvatskoga društva skladatelja.