KULTURNI VODIČ

Od Holjevca do Nicka Cavea: Kulturni tjedan u Zagrebu iznimno je bogat

14.10.2024 u 09:11

Bionic
Reading

I u ovotjednom izdanju naše redovne rubrike izdvajamo nekoliko ključnih kulturnih događaja koje ne biste trebali propustiti u tjednu pred nama

Predstavljanje knjige 'Većeslav Holjevac' (HNK, ponedjeljak 14.10., 18 sati)

U ponedjeljak će se u zagrebačkom HNK-u održati predstavljanje biografije Većeslava Holjevca iz pera novinarke Željke Godeč. O knjizi će razgovarati novinar i publicist Tihomir Ponoš i novinar Boris Rašeta, a razgovor će moderirati novinar i komunikacijski savjetnik Petar Štefanić.

Najslavniji zagrebački gradonačelnik Većeslav Holjevac (1917. – 1970.) živio je kratko, a ostavio je iza sebe vrijedne i neuklonjive tragove. Njegov duhovni, stvaralački i materijalni etos utisnut je i danas gotovo na svakom uglu Zagreba te bez njega grad ne bi imao fizionomiju kakvu ima. Ispunio je svoje obećanje, izgradio je 25.718 stanova, cijeli jedan novi grad, gradsku vijećnicu, žičaru, brojne škole, fakultete, kulturne centre, kazališta, tvornice, bolnice, bazene, mostove, parkove, Palaču pravde… Iza tog partizanskog heroja i komandanta, koji je nakon rata ušao u politiku, ostale su gomile projekata, investicija, rekonstrukcija i modernizacija.

Do danas je ostalo gotovo nepoznato to da je bio važna ličnost ključnog razdoblja u kojem se u Hrvatskoj počeo formirati nacionalni pokret koji će dovesti do osamostaljenja Hrvatske. Trebat će proći pet desetljeća da se u Hrvatskoj pomnije analiziraju doseg i dimenzije Holjevčeva političkog djelovanja u zadnjoj fazi života, u razdoblju neposredno prije buđenja Hrvatskog proljeća. To njegovo djelovanje detaljno je rekonstruirano prvi put u ovoj knjizi, navodi se u najavi.

Više informacija pronađite na stranici događaja na Faceboobu.

Regionalni kratki filmovi: Od privatnih arhiva do logora za silovanje (ponedjeljak, 14.10., 20 sati / utorak, 15.10., 19 sati)

Također u ponedjeljak, ali i u utorak u Dokukinu KIC, održava se treće izdanje programa Kritika i društvo, pod nazivom 'Za sutrašnje jučer - Slike i sjećanja u pokretu'. Program se fokusira na filmske, istraživačke i kustoske prakse koje problematiziraju odnos arhiva i sjećanja te potrebu kritičkog prevrednovanja sadržaja osobne i kolektivne memorije. Autorica programa je filmska kritičarka i kustosica Dina Pokrajac.

U sklopu programa prikazuju se i kratkometražni filmovi regionalnih autora i autorica: Kumjane Novakove, Karle Crnčević, Anrija Sala, Nikoline Bogdanović, Norike Sefa i Mije Martinović. Autori_ce prisvajaju institucionalne, ali i privatne obiteljske arhive u borbi za pravo svoje generacije na pisanje vlastite povijesti u intimnom i subjektivnom ključu. Pritom se često oslanjaju na VHS trake kao medij na kojem se bilježilo ono što nam se činilo važno ili pak kućna videa snimljena na superosmici i šesnaestici, obiteljske fotografije i pisma.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Oneworld

U utorak će pak biti prikazan forenzički videoesej 'Šutnja razuma', baziran na pisanim svjedočanstvima žena silovanih i zlostavljanih tijekom rata u Bosni, a istražuje kolektivno sjećanje na logore za silovanje. Film je osvojio niz važnih priznanja – uključujući nagradu za najbolju režiju na najvećem svjetskom festivalu dokumentarnog filma IDFA, Srce Sarajeva za ljudska prava i nagradu za najbolji film u programu Hrabri Balkan (Festival autorskog filma u Beogradu). Nakon projekcije Dina Pokrajac razgovarat će s autoricom filma Kumjanom Novakovom. Ulaz na program je slobodan, a filmovi se prikazuju s engleskim titlovima.

'Divlji bog' Nick Cave u Areni (utorak, 15.10., 19.15)

Središnji glazbeni događaj tjedna koncert je Nicka Cavea i The Bad Seedsa u utorak navečer u zagrebačkoj Areni, u kojoj nastupaju u sklopu svoje prve turneje po Europi i Velikoj Britaniji od 2017. s 27 nastupa u 17 zemalja. Ona donosi presjek Caveove bogate karijere i započela je 24. rujna u Oberhausenu u Njemačkoj, a zagrebački nastup jedan je od posljednjih na turneji koja završava u Parizu 17. studenog.

Cave na turneji promovira 18. studijski album 'Wild God', a on je u svjetskim medijima pokupio hvalospjeve, baš kao i hipnotički koncerti koji donose gotovo religiozno iskustvo. Kao predgrupa u Areni nastupit će britanski postpankeri The Murder Capital, kojima je ovo prvi nastup u Zagrebu. Ulaznica za parter još uvijek ima po cijeni od 65 eura.

'Slušaj me' i ZFF predstavljaju omiljene pjesme filmaša (srijeda, 16.10., 20.30)

Uvertira u ovogodišnje izdanje Zagreb film festivala održat će se u srijedu navečer u caffe baru Ro & Do (Ilica 73), gdje će moderator Andrija Škare održati još jedno izdanje programa 'Slušaj me'. Riječ je o programu na kojem pet govornika po večeri u nekoliko minuta predstavlja njima dragu pjesmu pokušavajući napraviti ono najteže - objasniti ljubav prema njoj. Zašto baš ta pjesma, po čemu se izdvaja od drugih, zašto im znači nešto više od ostalih... Nakon toga, tu pjesmu slušamo u tišini da vidimo čujemo li je istim ušima.

Kako je ova večer svojevrsna najava Zagreb film festivala, o pjesmama će ove srijede govoriti filmaši, i to: glumica Ivana Roščić, redateljica, bivša TV novinarka i voditeljica Jasna Nanut, glumica Marija Škaričić i redatelj Antonio Nuić. Više o događaju saznajte ovdje.

Trešnjevački umjetnički Dom zdravlja (četvrtak, 17.10., 19 sati)

U Muzeju susjedstva Trešnjevka, na adresi Nova cesta 66, u četvrtak se održava otvorenje izložbe Marka Ercegovića i Igora Lasića 'Dom zdravlja'.

Izložba je inspirirana trešnjevačkim domom zdravlja, poslije Drugog svjetskog rata prvim u Hrvatskoj, i njegovim ispostavama koje od sredine 50-ih godina niču po kvartovskim naseljima kao njihove vitalne točke. Domovi zdravlja zamišljeni su kao ključna mjesta za prevenciju i rasterećenje bolnica koja bi trebala nuditi širok spektar zdravstvenih usluga. U kojoj mjeri je takav sustav održan u današnjem kontekstu kapitalističke ekonomije i slabljenja socijalnih usluga? Ercegović fotografskim aparatom i Lasić reportažnim tekstom potražili su odgovor u višegodišnjem istraživanju iz kojeg je proizišla ova izložba.

Lasićevim riječima: 'Podulji niz adresa koje pripadaju Domu zdravlja Zagreb Zapad posjetili smo 2023. i 2024. godine da bismo sadržajnije osluhnuli glas i prenijeli sliku iz čekaonica i ordinacija. Iako bi se lako moglo očekivati da u najboljem slučaju ondje zateknemo samo donekle ugođeno višeglasje, većinom je, ustvari, posrijedi jedinstvena intonacija koju akteri javnozdravstvenog sustava dijele bez obzira na formalnu stranu ili pripadanje. Liječnice i medicinske sestre s kojima smo se susretali dok rade te pacijentice i pacijenti nerijetko su nam i sami isticali tu pripadnost zajedničkom, univerzalnom interesu.'

Radno vrijeme Muzeja susjedstva Trešnjevka je od utorka do petka od 16 do 20 sati te subotom od 11 do 15. Ulaz je slobodan. Više informacija o izložbi pronađite ovdje.

Paramount Styles se vraćaju u Zagreb (nedjelja, 20.10.)

Ljubitelji kultnih bendova ne bi trebali propustiti povratak Paramount Styles, benda koji se nakon pauze od 13 godina vraća u zagrebačku Močvaru. Osnovao ga je 2007. Scott McCloud, gitarist i pjevač Girls Against Boys, indie heroja iz devedesetih, a nastupit će u Močvari u nedjelju navečer.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Hozanna Fromhell

Uz bubnjara Alexisa Fleisiga, također iz Girls Against Boys, kao i niz gostujućih glazbenika, McCloud je s Paramount Styles objavio tri albuma - 'Failure American Style', 'Heaven's Alright' i 'Distant Karma'. Paramount Styles je od početka odlikovala mračna i cool estetika koja je krasila i Girls Against Boys. No u ovom slučaju bez suvišne buke, koju su ostavili u devedesetima, bend pliva u intimnijoj i poluakustičnoj atmosferi, slično onome što su radili neprežaljeni Sparklehorse, ali i The National i Interpol, kao i Tom Waits i Lou Reed. Da se ne pretvore u još jedno slavljenje vlastite prošlosti, Paramount Styles na ovoj turneji predstavljaju i nove materijale, a do kraja godine očekuje se i objavljivanje četvrtog albuma 'Make it to Forever' za britanski God Unknown Records.

Na ovoj turneji nastupaju s Elysian Fields, eksperimentalnim dream pop bendom osnovanim 1995. godine u New Yorku, a predvodi ga sjajna pjevačica Jennifer Charles. Stilski pokrivajući širok prostor, kojem su istovremeno Lydia Lunch, Billie Holiday, Siouxsie and the Banshees i Mazzy Star, Elysian Fields stvaraju hipnotičke pjesme prepune melodija koje se isprepliću s mračnim mutacijama popa i alt countryja, a promoviraju svoj recentni album 'What The Thunder Said'.

Više detalja pronađite na stranici događaja.