KAKO SMO PREŽIVJELE

Odličan ženski ansambl ZKM-a u predstavi po Slavenki Drakulić

25.04.2014 u 10:40

Bionic
Reading

Katarina Bistrović Darvaš, Nataša Dorčić, Jadranka Đokić, Doris Šarić Kukuljica, Ksenija Marinković, Urša Raukar, Lucija Šerbedžija, Nina Violić, glumačka je postava koja će vas dočekati u predstavi 'Kako smo preživjele'

Premijera predstave 'Kako smo preživjele' nastala po motivima eseja Slavenke Drakulić, u režiji Dine Mustafića, premijerno će biti izvedena u četvrtak , 8. svibnja, u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Poznati bosansko-hercegovački redatelj Dino Mustafić o scenskom viđenju predstave je zapisao: 'Nakon pada ideologije komunizma i vremena bolne tranzicije otvaraju se mnoga pitanja o izgubljenim vrijednostima, moralnom sunovratu, suočavanju sa zabludama i iluzijama kojih više nema. Scenski smo ispitivali što su protekle epohe ostavile generacijama u nasljeđe, koja su nam sjećanja ostavila trag na osobnom i društvenom planu', te dodao: 'U esejima Slavenke Drakulić našli smo nadahnuće u scenskom potencijalu, jer autorica insistira na detalju, slici ili figuri koja postaje osnova za refleksiju i pripovijedanje, ponekad u ironijskom diskursu, ponekad kao politička satira, kao povod za razmišljanje o onome kako živimo i što nam se u životu zapravo zbiva'.

'Sjećanje je važna komponenta nas samih, dio našeg bića. Način i odabir onoga čega se trebamo i moramo sjećati, jedno je od bitnih pitanja našeg drustva. Na žalost, kod nas je sjećanje selektivno i filtrirano kroz drustveno-politički odnos u kojem se povijesni događaji promatraju bez konteksta i korelacije s vremenom u kojem su se odigrali. Zbog toga se mi sjećamo i pričamo osobne priče o životu koje su osjetljive na manipulaciju i prisvajanja, tiču se živih ljudi, glumica na sceni, dok je povijesna priča uvijek slavna i bavi se onim sto je prošlo. Scenski tekst se razvijao na probama kroz improvizacije, intervjue, osobne predmete, glazbu i boju epohe', zabilježio je Mustafić.

Dramaturginja je Željka Udovičić, scenograf Dragutin Broz, skladatelj Mate Matišić, kostimografkinja Doris Kristić, scenski pokret je oblikovala Irma Omerzo. Glume Katarina Bistrović Darvaš, Nataša Dorčić, Jadranka Đokić, Doris Šarić Kukuljica, Ksenija Marinković, Urša Raukar, Lucija Šerbedžija, Nina Violić.