novi jelkovec

Orkestar ZET-a danas otvara projekt Zagrebački kvartovi kulture

07.06.2024 u 14:18

Bionic
Reading

Zagrebački kvartovi kulture, novi projekt koji će se u narednim mjesecima održati u sedam gradskih četvrti počinje u petak u Novom Jelkovcu, čije stanovnike u naredna tri dana očekuju koncerti, predstave za djecu i odrasle, suvremeni cirkus te filmske projekcije na otvorenom

Trodnevni program u Novom Jelkovcu otvara Zagrebački orkestar ZET-a, simbol Zagreba koji postoji gotovo 100 godina i okuplja članove svih generacija, umirovljene profesionalne glazbenike te amatere glazbenike najrazličitijih profesija.

Uslijedit će koncert benda Reper iz sobe, dalmatinskog Jovanottija, te potom instalacija-performans Passages - divlji plesni solo u vrlo uskoj pravokutnoj staklenoj kutiji u izvedbi francusko-brazilske umjetnica Alice Rende.

Program u petak završava uz Zagrebačku filharmoniju i kvartet trombona koji će za ovu prigodu svirati hitove legendarne britanske grupe Queen tako da vokalne dionice Freddieja Mercuryja neće pjevati vokali, već će ih izvoditi - tromboni.

U Kvartetu trombona su Ivan Mučić, Mario Šincek, Marin Rabadan i Goran Glavaš, a koncertom će dirigirati Veton Marevci.

Subota donosi cjelodnevni program - vrckavu predstavu 'Matovilka' u izvedbi skupine Kazališni moljci i produkciji Tvornice lutaka - inspirirana istoimenom knjigom braće Grimm, kojoj je cilj probuditi dječju strast za knjigom.

Predstava Ljubavna poezija namijenjena je za sve uzraste, a u njoj će glumci Filip Detelić i Borko Perić na zabavan način pokušati natjerati gledatelje da se zaljube u poeziju. Predstava nastaje u režiji tog dvojca i Petre Radin.

U Novom Jelkovcu će svirati i Zagrebački solisti, jedan od najnagrađivanijih i najstarijih hrvatskih ansambala, koji ove godine slavi jubilarnih 70 godina iznimno uspješnog djelovanja.

Za neobičnu kombinaciju klapskog pjevanja i heavy metala pobrinut će se pak Metaklapa koja spaja klapsko pjevanje s heavy metal glazbom, ponajviše glazbom Iron Maidena.

Subota donosi i Žonglerski koncert u izvedbi slovenskog cirkuskog kolektiva Mismo Nismo, a završava uz dječji film 'Dnevnik Pauline P.', najgledaniji hrvatski filmu u 2023 godini.

Šest vikenda, sedam kvartova, 50 besplatnih programa

Za nedjelju je najavljena još jedna dječja predstava, 'Vještica Hillary i uvrijeđeni kontrabas' zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, nastavak njihove uspješnice 'Vještica Hillary'. Predstava nastaje u režiji Krešimira Dolenčića, a izvode je Tesa Litvan, Adela Golac Rilović i Tvrtko Stipić.

Zadnji dan će svirati i Gadjo Manouche, bend sastavljenog od članova The Sick Swing Orchestra koji sviraju gypsy swing, a izvest će se i crna komedija 'Direkt u glavu' Borka Perića i Filipa Detelića. Kombinaciju klasične kazališne komedije i interaktivnog showa gledateljima donose poznati tekstopisac Igor Weidlich i B GLAD produkcija.

Program u Novom Jelkovcu održat će se u prostoru ispred knjižnice i knjižnici Jelkovec te na platou u Ulici Ladislava Šabana.

Zagrebački kvartovi kulture je pilot projekt u organizaciji Centra za kulturno-društveni razvoj Novi prostori kulture, a održava se uz podršku Grada Zagreba.

Projekt tijekom lipnja, srpnja i rujna odlazi još u Svetu Klaru, Malešnicu, potom Siget, Gajevo i Srednjake te Ravnice, a tijekom šest vikenda u sedam će se kvartova održati više od 50 različitih besplatnih programa uz više od sto izvođača.