FESTIVAL U LISINSKOM

Počinje vruća jesen za ljubitelje jazza

11.10.2013 u 11:48

Bionic
Reading

Festival Jazz.hr/jesen, u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i KD Lisinski, svojim nastupom otvara jedan od najvećih živućih jazz glazbenika, alt saksofonist i skladatelj Lee Konitz koji će svirati sa svojim dugogodišnjim suradnikom, francusko-američkim pijanistom Danom Tepferom

Poznat kao suradnik pijanista Lennieja Tristana, Konitz je počeo nastupati sredinom četrdesetih godina prošloga stoljeća. U to je vrijeme sudjelovao u snimanju kultnog albuma 'Birth of the Cool' Milesa Davisa te ostvario suradnje s Thornhillom i Tristanom koje su uvelike odredile njegov glazbeni put.

Izraziti predstavnik cool jazza, autor stručnih knjiga o jazzu te dobitnik brojnih priznanja i nagrada, Konitz je u svojoj karijeri ostvario suradnje s vodećim jazz glazbenicima: Stanom Kentonom, Gerryjem Mulliganom, Daveom Brubeckom, Charlesom Mingusom i Ornetteom Colemanom.

Na zagrebačkom će koncertu, 21. listopada u 20 sati, nastupiti u duetu sa svojim stalnim suradnikom, mlađim ali međunarodno afirmiranim francusko-američkim pijanistom Danom Tepferom.

Dan kasnije rezerviran je za nastup nove zvijezda na jazz nebu, kubanskog pijanista s adresom u SAD-u, Aruana Ortiza koji će u Zagrebu nastupiti sa svojim kvartetom.

Između ostalog Ortiz je poznat po svojem konceptu kroz koji stvara glazbu nadahnutu vizurama i oblicima umjetničkih arhitektonskih djela.
U srijedu, 23. listopada, američki pijanist indijskog porijekla Vijay Iyer u Zagrebu će nastupiti sa svojim triom koji je u prošlogodišnjem glasovanju kritičara uglednog časopisa DownBeat proglašen najboljim jazz sastavom.

U istom glasovanju njihov je album 'Accelerando' proglašen najboljim jazz izdanjem, a Iyer najboljim pijanistom i jazz umjetnikom godine.

Koncert kojim će naš ugledni violinist Goran Končar uz kvartet gitarista Darka Jurkovića Charliea zaključiti festival održat će se u četvrtak, 24. listopada.

Oni će, uz vlastite i skladbe Miljenka Prohaske, izvesti i 'Capriccio za solo violinu i jazz kvartet' Borisa Papandopula, djelo koje je desetljećima bilo nepoznato javnosti.