klimatska kriza

Poklanjamo roman 'Ako sve i nestane'

02.09.2024 u 16:11

Bionic
Reading

Na Festivalu svjetske književnosti, koji se održava u Zagrebu od 1. do 7. 9., gostovat će i cijenjeni švedski novinari i pisac Jens Liljestrand, koji će predstaviti roman 'Ako sve i nestane', objavljen u Hrvatskoj u izdanju Profila. Autor je u romanu opisao trenutak u kojem se svijet našao na samom rubu klimatske katastrofe

'Često me pitaju zašto pišem o klimi, a ja uvijek odgovaram: 'Kako bi itko mogao pisati o nečemu drugom?' Za mene ne postoji bolje estetsko pravilo od onoga koje je jednom prilikom izrekao Hemingway: 'Piši čvrsto i jasno, o onome što boli.' A mene ništa ne boli više od spoznaje da moja djeca nasljeđuju svijet koji umire', napisao je Liljestrand u pismu svojim izdavačima.

Dodao je kako njegov roman nije pokušaj 'raspravljanja' o klimatskoj krizi.

'Po mom je mišljenju svaka rasprava o tome besmislena jer je klimatska kriza objektivna, znanstveno dokazana činjenica. Umjesto toga, Ako sve i nestane moj je pokušaj da opišem naše misli i osjećaje o svijetu koji vidimo oko sebe, portret suočavanja ljudske psihe s činjenicom da naš planet neizbježno postaje sve nestabilniji i sve manje pogodan za život ljudskih bića', napisao je.

Knjigu je strukturirao oko četiriju središnjih psiholoških reakcija: panike i šoka u prvom dijelu romana, poricanja i egocentričnosti u drugom, tuge i mržnje u trećem te otpora u četvrtom dijelu. Te osjećaje, kaže, u različitoj mjeri, nalazimo u svim ljudima. To su shvatljivi, uobičajeni i prirodni refleksi. Usto, htio je pokazati da i u vrijeme kaosa svakodnevni život teče dalje – trivijalne i beznačajne stvari koje nas stalno izjedaju ne nestaju, samo mijenjaju melodiju.

'Ponekad mi kažu da im je moja knjiga bila zabavna, čak i da im je izmamila osmijeh. Drago mi je, naravno – postoji neosporna nota crnog humora u našoj nevolji i drago mi je ako sam to uspio uhvatiti. Drugi su, pak, moju knjigu nazvali 'satirom', a ako time misle reći da Ako sve i nestane ironizira naš suvremeni život i budućnost, to zvuči prilično točno. Ako čitatelj, međutim, tvrdi da knjiga nije realistična, želio bih ga zamoliti da pogleda kroz prozor i opiše što vidi', napisao je Liljestrand.

Roman Ako sve i nestane švedska je kritika usporedila s Cestom Cormaca McCarthyja te romanima Jonathana Franzena.

Svoju prvu knjigu Made in Pride Liljestrand je objavio 2003., a 2018. godine nominiran je za najprestižniju švedsku književnu nagradu August za biografiju pisca Vilhelma Moberga Mannen i skogen. Radi kao kritičar u novinama Sydsvenskan i Dagens Nyheter te kao urednik kulture u švedskom dnevniku Expressen.

Roman Ako sve i nestane objavljen je u više od 20 zemalja, a na hrvatski ga je preveo Edin Badić.

Mediji o romanu:

Majstorski napisan roman: istodobno napet, oštrouman i iznimno zabavan.

Sydsvenskan

Koliko god uzbudljiv bio roman Jensa Liljestranda o nadolazećoj katastrofi, njegovo majstorstvo leži, prije svega, u izboru antijunaka. Njihova sebična otkrića djeluju kao povećalo za probleme s kojima ćemo se suočiti u vrlo bliskoj budućnosti... Ovaj je roman podsjetnik na empatiju koja nam je hitno potrebna kako bismo se zajedno suočili s klimatskom krizom.

Kulturnews

Liljestrandovo grozničavo, često eliptično pisanje, u kombinaciji s fragmentiranom kompozicijom, prepoznatljivom po skokovima kroz vrijeme i prostor, rezultira efektom gigantskog kolaža. Takva konstrukcija vješto naglašava apokaliptičnu temu.

Le Monde

Ovim romanom Liljestrand upućuje čvrsto upozorenje, univerzalni SOS… Dok pred našim vratima bjesne požari, mogu li se ljudi promijeniti? Riječi, koliko god bile lijepe i značajne, jesu li dovoljne? Književnost možda ipak može pomoći.

L'Appel

Čitateljima tportala darujemo jedan primjerak romana 'Ako sve i nestane', a dobitnik je Kristina Podobnik.