novo na daskama

Premijera HNK-a Osijek opernih jednočinki G. Puccinija 'Plašt' i 'Sestra Angelica'

10.10.2024 u 15:29

Bionic
Reading

Operne jednočinke kompozitora Giacoma Puccinija 'Plašt' i 'Sestra Angelica' prva je premijera 118. kazališne sezone Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku koja će biti u petak, 11. listopada, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare osječkog HNK

U godini kada cijeli svijet obilježava stotu godišnjicu smrti slavnog talijanskog skladatelja Giacoma Puccinija osječki HNK je kao prvu ovosezonsku premijeru postavio dvije jednočinke – 'Plašt' i 'Sestra Angelica'.

Režija je pripala Lei Anastaziji Fleger, kojoj je ovo prva suradnja s osječkim HNK-om.

"Ovo je moja prva režija opere tako da mislim da sam dobila odmah najbolje", rekla je Lea Anastazija Fleger dodajući kako je i prije radila puno predstava s glumcima.

Sada mi je najveće iskustvo bilo povezati se s pjevačima i zborom te vidjeti razlike kako pjevački mozak funkcionira a kako mozak glumaca, dodala je Fleger.

Ravnatelj Opere osječkog HNK-a Ladislav Vrgoč istaknuo je kako se u kazalištu ne može raditi bez izazova, jer kaže „da prihvatite bilo koji posao u operi ili drami to morate shvatiti kao izazov“.

"Prve tri režije u mandatu išao sam na sigurno pa sam dao trojici vrlo iskusnih redatelja no međutim, naravno da postoji mlada generacija školovanih ljudi već iskusnih i provjerenih u manjim glazbenim formama. (...) Lea Anastazija Fleger napravila je režiju dvije vrlo zahtjevne Puccinijeve opere na najvišoj mogućoj razini", ocijenio je Vrgoč.

Obilježavanje 100 godina od smrti Puccinija

Napominje kako sada ovu režiju mogu igrati bilo gdje u svijetu te da se time osječki HNK s ponosom svrstava uz rame svih onih kulturnih institucija diljem svijeta koje ovu godinu obilježavaju stotinu godina od smrti velikog kompozitora Puccinija.

Intendant osječkog HNK Vladimir Ham podsjetio je da ove godine obilježavamo 100 godina od smrti Puccinija i da je ovo bio zadnji trenutak da to obilježe.

"Upotpunjujemo triptih koji je započela moja prethodnica. Drago mi je da imamo dvije zaista uspjele jednočinke koje će to zaista upotpuniti i da ćemo to moći kombinirati. Neće se uvijek morati izvoditi ovako kao cjelovečernji program već zasebno", poručio je Ham izrazivši zadovoljstvo da upravo s ovom operom otvaraju 118 kazališnu sezonu HNK-a u Osijeku.

Dirigent predstave je maestro Filipo Pavišić, koreografkinja je Maja Huber, scenograf Stefano Katunar, kostimografkinja Tea Bašić Erceg, a svjetlo oblikuje Vesna Kolarec. Zborovođa je Maro Rica.

U ulozi Michelea, vlasnika teglenjaka, u 'Plaštu' će se izmjenjivat Dalibor Hanzalek i Leon Košavić, a Luigija, lučkog radnika, Igor Krišto i Stevan Karanac. Ravnopravne Giorgette, Michaelove žene bit će Mia Domaćina Topalušić i Ilijana Korać Teklić, dok će Kristini Owais to biti studijska uloga. Ljubavni par bit će Iva Herman i Ladislav Vrgoč.

U naslovnoj ulozi 'Sestre Angelice' su Marta Musap, Katarina Toplek Horvat, Jasna Komendanović (u studijskoj ulozi) te Ivana Medić. Gordana Kalmar bit će La zia (teta) Principezza, a opatica su Vesna Baljak, Snježana Lakotić i Marija Ostrugnjaj. Sestru Zelatrice utjelovit će Sanja Toth i Kristina Owais.

Ove jednočinke Triptih čine s Giannijem Schicchijem, koji je na osječkoj sceni premijerno izveden u travnju 2022., s Busonijevim Arlecchinom. Bila je to koprodukcija s riječkim HNK-om pl. Ivana Zajca, koju je, u sklopu K-HNK, financiralo Ministarstvo kulture i medija RH.

Svečana premijera je sutra u 20 sati, dok je repriza u subotu, u 20 sati.