'Mostarska liska'

Realistima Teatra EXIT dodijeljene 3 glavne nagrade na 21. Međunarodnom festivalu komedije

28.05.2024 u 17:00

Bionic
Reading

Predstava Realisti, nastala u produkciji Teatra EXIT, sudjelovala je na 21. Međunarodnom festivalu komedije 'Mostarska liska' koji se održavao od 17. do 24. svibnja

Nakon izvedbe 23. svibnja žiri u sastavu dr.sc. Maje Lasić, redatelja Miroslava Momčilovića i glumca Emira Hadžihafizbegovića, prema propozicijama Festivala, dodijelio je Male liske Niki Ivančić i Domagoju Ivankoviću za najbolju glumicu i najboljeg glumca večeri, stoji u priopćenju.

Večer poslije, na zatvaranju Festivala i svečanoj dodjeli glavnih nagrada, Realistima je isti žiri dodijelio i sljedeće 3 nagrade:

  • Velika liska - Grand Prix festivala – nagrada za najbolju predstavu u cjelini
  • Velika liska, nagrada za najbolju režiju (plaketa Ahmet Obradović) - Matko Raguž
  • Velika liska, nagrada za najbolju glumicu Festivala – Nika Ivančić

Žiri je Realistima dodijelio Nagradu na najbolju predstavu u cjelini uz sljedeće obrazloženje: Teatar EXIT je teatar bez ansambla, otvoren za vrste teatarskih žanrova i teatarskih i parateatarskih formi. Ovom izvedbom upravo to i potvrđuju. Predstava 'Realisti' je predstava slobode odnosno vježbanja slobode, ali i ogledni primjer angažiranog teatra na političkom i etičkom planu. Na iznimno kreativan i zanimljiv način propituje svijet u kojem živimo i formalno i sadržajno, ali i teatarska sredstva i njihove granice.'

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je redatelju predstave, Matku Ragužu, uz sljedeće objašnjenje: Geniozni redateljski postupak vodi nas kroz vrlo moderan i uzbudljiv saspens koji publiku podiže na noge. Scenski minimalizam naglašava maštovitost i efikasnost redateljskih intervencija.

Odluku o dodijeljenoj Nagradi za najbolju glumicu Festivala Niki Ivančić, žiri je obrazložio sljedećim riječima:   Ostvarena posebna umjetnička ekspresija koherencijom iznimne glumačke inteligencije i svestranosti u predstavi 'Realisti'.