SAŠA SKOČILENKO

Ruska umjetnica koja je prkosila Putinu izvukla se u razmjeni, a pazite zašto je strpana u zatvor

06.08.2024 u 21:22

Bionic
Reading

U najvećoj razmjeni zarobljenika između Rusije i Zapada od hladnog rata naovamo razmijenjena je i Saša Skočilenko, ruska umjetnica iz Sankt Peterburga koja je uhićena 2022. zbog prosvjeda protiv ruske invazije na Ukrajinu

Skočilenko je uhićena jer je u supermarketima u Moskvi izvodila svojevrsni performans, u okviru kojeg je etikete proizvoda zamjenjivala informacijama o napadu Kremlja na istočni ukrajinski grad Mariupolj. Na jednoj etiketi napisala je 'Ruska vojska bombardirala je umjetničku školu u Mariupolju. U njoj se od granatiranja skrivalo oko 400 ljudi'.

Prošle godine ruski mediji objavili su slike s njezinog suđenja, na kojemu je bila odjevena u svijetlu košulju s kravatom, dok je rukama oblikovala srca. Za djelo 'napada na ustavni poredak Rusije', u studenom prošle godine osuđena je na sedam godina zatvora.

Međutim, prošlog četvrtka, nakon godina kompliciranih pregovora, 16 osoba iz SAD-a, Njemačke i Rusije — uključujući američkog novinara Evana Gershkovicha — razmijenjeno je za osam ruskih zarobljenika, među kojima su bili ubojice i špijuni. U okviru razmjene na slobodu je trebao biti pušten i poznati ruski politički zatvorenih Aleksej Navaljni, koji je prije nekoliko mjeseci pronađen mrtav u zatvoru na Sibiru.

Uz Skočilenko, oslobođen je i rusko-britanski aktivist, filmaš i novinar Vladimir Kara-Murza, također vlasnik američke zelene karte. Njih dvoje su zajedno letjeli iz Ankare za Köln, gdje su sletjeli u četvrtak kasno navečer.

U međuvremenu, u Rusiji su zatvoreni brojni drugi ruski umjetnici, poput Anastazije Dudajeve, također iz Sankt Peterburga. Ona i njezin suprug proglašeni su krivima za postavljanje salveta s natpisima protiv Kremlja u supermarketu. Anime umjetnica iz Sibira Tatjana Laletina poslana je u zatvor na devet godina pod optužbom za državnu izdaju jer je donirala 30 dolara ukrajinskoj zakladi.