u studenom

Samo kraj svijeta: Zagrebačko kazalište mladih najavilo novu predstavu

16.10.2024 u 14:48

Bionic
Reading

Iz Zagrebačkog kazališta mladih najavili su predstavu Samo kraj svijeta, a radi se o prvoj užoj suradnji Matije Ferlina s glumačkim ansamblom Zagrebačkog kazališta mladih

Predstava 'Samo kraj svijeta', hrvatska je praizvedba (i prvi prijevod teksta na hrvatski), nastala suradnjom između ZKM-a i Istarskog narodnog kazališta – gradskog kazališta Pula, pod redateljskom palicom Matije Ferlina, nagrađivanog umjetnika čije se ime, napominju iz ZKM-a, veže uz inovativan i nekonvencionalan pristup dramskom kazalištu.

Kako kažu, ovaj iznimni projekt interpretira djelo francuskog dramatičara Jean-Luca Lagarcea, čije duboke ljudske teme dolaze do izražaja u slojevitim obiteljskim odnosima, introspekciji i suočavanju s vlastitom smrtnošću.

Radnja se fokusira na Louisa, muškarca koji se suočen s izvjesnom smrtnošću, odlučuje vratiti u obiteljski dom nakon dugog izbivanja. Susret s majkom, mlađom sestrom, bratom i bratovom suprugom otkriva duboke emocionalne rane, neizrečene osjećaje i nesigurnosti koje leže u srcu obiteljske dinamike.

Taj intenzivni susret pokreće lavinu emotivnih iskušenja, sukoba i pokušaja pomirenja, ističući složenost ljudske prirode i duboke veze koje oblikuju obiteljske odnose. Glumački ansambl, koji čini pet članova ZKM-a, s Ferlinom istražuje umjetničke mogućnosti izvedbene transpozicije.

Ferlinov jedinstveni pristup dramskoj građi, s naglaskom na tjelesnosti i fizičkom teatru, donosi na scenu jedinstven svijet likova koji se suočavaju s vlastitim demonima prošlosti i trenutačnim egzistencijalnim krizama. Poetski jezik Jean-Luca Lagarcea omogućava da se predstava jasno osloni na dva odvojena, ali međusobno povezana elementa: tijelo i govor. Tom dvostrukom osnovom, 'Samo kraj svijeta' postaje višeslojno scensko izražavanje duboke introspekcije intimnih obiteljskih susreta, zaključuju iz ZKM-a.

Premijera će se održati 8. studenog 2024. godine u Zagrebačkom kazalištu mladih.