tportal preporučuje

Što čitati: Nove Rooney, Gašić i Grdešić, strip o Džingis-kanu te povratak Hrvoja Šalkovića

23.10.2024 u 19:19

Bionic
Reading

U proteklih nekoliko tjedana izdano je mnogo novih knjiga, a tportalova redakcija potrudila se probrati pet najzanimljivijih

'Intermezzo', Sally Rooney, prevela Patricija Horvat (Fraktura)

Osim činjenice da su braća, Peter i Ivan Koubek naizgled nemaju mnogo toga zajedničkog. Peter, u ranim tridesetima, karizmatičan je odvjetnik za ljudska prava. Ivan, deset godina mlađi, ozbiljan je i introvertiran šahist. Kada je Ivan bio malen, a Peter tinejdžer, bili su bliski, no s godinama su se udaljili. Sada su izgubili voljenog oca, što otvara stare rane. Ivan na jednoj šahovskoj simultanki u provincijskom gradiću upoznaje Margaret, čiji je brak upravo propao. Privlačnost među njima snažna je, ali razlika u godinama prijeti njihovoj ljubavi. Njegov brat Peter duboko je razočaran svojim životom. Ne zna je li njegova ljubav prema Naomi, naizgled lakomislenoj mladoj studentici, stvarna i nikako da prihvati to da ga Sylvia, njegova prva ljubav, voli samo kao prijatelja. Žudnja, očajanje i spoznaja isprepleteni su u uznemirujućoj i utješnoj priči o dvojici braće koja moraju pronaći način da shvate kako istinski tugovati i istinski voljeti. Sally Rooney, jedna od najvažnijih autorica svoje generacije, stvorila je u 'Intermezzu' upečatljive likove i napisala moćan, emocionalno snažan i nježan roman.

'Četiri plamena, led', Nada Gašić (Sandorf)

'Zavučen u sivi kaput, pod toplom sivom kapom, pokraj sivoga zida, u sivom danu, Martin je prošao kroz Zapadna vrata i izbio na otvoren prostor gdje se niz bedeme spuštaju vinogradi i ogoljeni voćnjaci. Udahnuo je čist zrak i spustio se do mjesta s kojeg je mogao odabrati svoj put: sjever i Medvednicu punu vještica već je odbacio, a bacivši pogled ka jugu odbacio je pomisao da pođe k Ilici nad kojom se od dima potleušica stvarala nepostojana magla koja ga možda ne bi progutala, ali ga ne bi ni sakrila. Izabrao je zapad i smjelo se spustio strmim putem kojim se spuštaju taljige na kojima voze copernice na lomaču.' 'Četiri plamena, led', roman Nade Gašić, 'zimski' je roman koji započinje 1704. godine na Gradecu. Te godine gradski poreznik Martin Eberle popisao je troškove koje je grad imao pri torturi i spaljivanju žena optuženih za vještičarenje, nešto sitno i pronevjerio, i onda se dogodilo ono o čemu nije sanjao, a što će se nastaviti u drugom dijelu, Drugom snivanju romana, ovih naših godina u Zagrebu. Srest ćete u ovom romanu galeriju od 50-ak likova, a neke od njih, poput gospođe Adele i policajaca, već smo upoznali u prijašnjim djelima Gašić, neke likove samo bajkovita mašta autorice oživljava, za neke, poput Velikog Sivog Štakora, nismo sigurni imaju li dušu, dok za neke, poput Sjene Crnog Klizača, nismo sigurni kojeg su statusa, ali znamo da upozoravaju grad kojemu prijeti konačna opasnost i da grad za to ne haje.

'Parfimirano smeće', Maša Grdešić (Disput)

Knjiga 'Parfimirano smeće' Maše Grdešić istražuje odnos između popularne i visoke kulture u hrvatskoj književnosti 19. i 20. stoljeća. U devet poglavlja, podijeljenih u tri cjeline, autorica pokazuje da je novijoj hrvatskoj književnosti nužno pristupiti i iz perspektive popularne kulture umjesto isključivo iz uobičajene visokokulturne perspektive. Autorica se tako bavi popularnim motivima u djelima kanonskih pisaca poput Miroslava Krleže i Ranka Marinkovića, političkom funkcijom popularnih romana Marije Jurić Zagorke i načinima na koje književnost, ali i književna teorija i povijest, prikazuju popularne žanrove poput krimića i ljubića te tretiraju pasionirane čitateljice popularne književnosti – parfimiranog smeća iz naslova knjige.

'Temudžin', Antoine Ozanam i Antoine Carrion, prevela Jelena Prtorić (Fibra)

U drevnoj dalekoj zemlji rođeno je dijete. Rođenje dječaka Temudžina slavi šaman Ozbeg, koji u njemu naslućuje duh velikana, a dijete treba voditi kako bi slušalo glasove prirode oko sebe jer će ono, pod imenom Džingis-kan, jednoga dana mongolska plemena odvesti do slave. Raskošna, lirska, gotovo teatralna bajka spekulira o mladosti prvog velikog kana Mongolskog Carstva. Puna mistike i nadrealnih vizija, ova epska priča poprima karakteristike fantazije, lagano prožete grumenčićima povijesti, tek toliko da bi je se moglo smjestiti u vremenu. Rastrgan između sudbine koja mu je prorečena i života koji bi za sebe inače izabrao, um legendarnog vojskovođe ogoljen je čitateljima u filmičnoj i poetičnoj pripovijesti koju je zadivljujuće ilustrirao Antoine Carrion.

'Babići', Hrvoje Šalković (Petrine knjige)

Roman 'Babići' Hrvoja Šalkovića uzbudljiva je, emotivna i pitko napisana priča u kojoj Ivan Babić, zagrebački momak produžene mladosti i neporeciva šarma, pripovijeda o vlastitom odrastanju i sazrijevanju, ali i o povijesti svoje obitelji, povijesti u srcu koje leže velika tragedija i nenadoknadiv gubitak. U ovom svojevrsnom bildungsromanu s elementima sage, Šalkovićeva junaka zatječemo na raznim mjestima kugle zemaljske. Ta su mjesta naoko nespojiva, ali su u tkivo romana uvezena upravo njegovom životnom pričom. Selo u okolici Daruvara, zagrebačke ulice, primamljiva svjetla noćnog Bangkoka i hladni neboderi amsterdamskih kvartova za 'proklete migrante' likovi su u romanu jednako kao što su to i oni od krvi i mesa, što pak svjedoči o tome da je Šalković iskusan pisac i iskusan putnik lijepe rečenice i pronicljiva pogleda. Pisani brzim potezima kistom, jednostavnim, ali pomnim stilom, s neposrednom emocijom i velikim osjećajem za čovjeka - za čudesa za koja je sposoban, ali i za neminovna životna posrtanja - 'Babići' su roman koji se čita u dahu i ne ispušta iz ruku.