traje do subote

Talijanski pisac Paolo Giordano otvorio 12. Festival svjetske književnosti

02.09.2024 u 09:40

Bionic
Reading

Dvanaesto izdanje Festivala svjetske književnosti otvorio je u nedjelju u Zagrebačkom kazalištu mladih talijanski pisac Paolo Giordano, koji je predstavio svoj najnoviji roman 'Tasmanija' u kojemu se bavi osobnim i planetarnim lomovima

Giordano je kazao da se klasični roman 'uvijek ticao stabilnosti', a sada romane pišemo u doba slomova, 'koji su prije bili rezervirani za znanstvenu fantastiku'. Dodao je kako je odrastao u ideji da postoji stabilnost, no koja se u roku od samo nekoliko godina dovela u pitanje, spomenuvši početak rata u Ukrajini, 'događaj 7. listopada', dolazak Giorgije Meloni na vlast u Italiji, kao i desnice u Njemačkoj.

'Te četiri stvari, uz pandemiju, nisu povijesne promjene, nego slomovi paradigmi koje smo smatrali, ili ja kao Talijan, smatrao stabilnima', ustvrdio je Giordano.

Kaže da je dužnost pisaca da iskoriste priliku i zapišu svjedočanstva žrtava različitih katastrofa, kako ne bi došlo do fašizacije svijeta.

Roman 'Tasmanija', koji se tako zove po otoku u Oceaniji koji bi trebao biti najsigurniji u slučaju nuklearne katastrofe, počeo je pisati tijekom pandemije.

'Dvije sam godine pisao za novine samo o onome što se događalo, no tada sam shvatio da sam pisac i da bih se mogao baviti fiktivnim stvarima', kazao je Giordano, po struci doktor fizike elementarnih čestica, dodavši da su fikcija i invencija važnije nego opisivanje stvarnosti, no da je pisanju prethodilo i istraživanje.

  • +13
Talijanski pisac Paolo Giordano otvorio 12. Festival svjetske književnosti Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

Glavni lik romana pisac je i novinar Paolo, koji se nalazi u životnoj krizi, zbog nemogućnosti imanja djece s partnericom Lorenzom u privatnome životu, ali i zbog planetarnih kriza, kao što su klimatske promjene i teroristički napadi. Putuje Europom sve do Japana te se vraća u Rim. Na tome putovanju susreće zanimljive ljude, a njegova slika svijeta razbija se i sastavlja na drugi način.

Paolo Giordano, rođen 1982. u Torinu, doktor je fizike, publicist i pisac. Njegov je prvi roman 'Samoća primarnih brojeva' objavljen 2008., koji je osvojio prestižnu talijansku književnu nagradu Strega kao i nagradu Campiello za najbolji prvi roman. Njegovi su ostali romani 'Ljudsko tijelo' iz 2012., 'Crna i srebrna' (2014.) i 'Proždiranje neba' (2018.).

Njegov roman 'Tasmanija' bio je 2022. najčitanija knjiga u Italiji. Knjige su mu prevedene u više od četrdeset zemalja. Redovito piše za novine Corriere della Sera. 

S piscem je razgovarao Seid Serdarević, glavni urednik knjižare Fraktura i programski direktor Festivala. Razgovor je na hrvatski i talijanski jezik simultano prevodila Erika Koporčić.