NAJSTARIJI FESTIVAL

Tko pleše i za koga? Uloga plesa u društvu tema 41. Tjedna suvremenog plesa

15.10.2024 u 14:51

Bionic
Reading

Najstariji plesni festival u Hrvatskoj, 41. Tjedan suvremenog plesa, nastavlja svoj program drugim blokom koji će problematizirati empatiju, dijalog i toleranciju od 23. listopada do 5. studenoga, priopćili su organizatori u utorak.

Festival, koji se održava već više od četiri desetljeća, ove se godine fokusira na temu održivosti plesa, preispitujući pitanja: za koga se pleše, tko pleše, zašto plešemo, te kakvu ulogu ples ima u društvu. Ova duboka promišljanja nastavljaju se u drugom bloku festivala, koji donosi teme empatije, dijaloga i tolerancije, s naglaskom na stvaranje novog svijeta, poručuju organizatori u priopćenju.

Libanonski umjetnik Omar Rajeh prikazat će svoj plesni film "The Odor of Elephants After the Rain" koji tematizira sukobe i empatiju, inspiriran zatvaranjem koreografskog centra Citerne Beirut, a bit će popraćen razgovorom s autorom u Kulturno informativnom centru (KIC) 23. listopada.

Nizozemski koreograf Arno Schuitemaker izvest će predstavu "After After", koja tematizira distopijske elemente suvremenog društva 29. listopada u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u dvorani Gorgona.

Hrvatska produkcijska kuća De facto obilježit će svoju 100. izvedbu s predstavom "Love Will Tear Us Apart", što je rijedak uspjeh u kontekstu hrvatskog suvremenog plesa. Svečana 100. izvedba biti će upriličena u Kazalištu Gavella 2. studenoga.

Festival će zatvoriti predstava "Ara! Ara!", koja kroz simboliku zastava istražuje zavodljivost moći, talijanskog koreografskog dua Ginevre Panzetti i Enrica Ticconija 5. studenoga u Zagrebačkom plesnom centru (ZPC).

Festival je u 41 godinu predstavio gotovo 1000 međunarodno afirmiranih autora i grupa, te kontinuirano prezentira i producira radove hrvatskih plesnih umjetnika. Pokrenula ga je Mirna Žagar, međunarodno priznata plesna producentica, a festival producira udruga Hrvatski institut za pokret i ples.