VRLO ČESTA TEGOBA

Artritis pogađa sve dobne skupine, a evo kako si možete olakšati bolove

13.10.2024 u 16:50

Bionic
Reading

Artritis je zdravstvena tegoba od koje pate mnogi, a jedno od onih vječnih dvojbi je i pitanje bismo li trebali koristiti hladne ili tople obloge kako bi olakšali bolove

Što je zapravo artritis? Riječ je o progresivnoj bolesti, a simptomi su otekline i osjetljivost u jednom ili više zglobova. Glavni su znakovi bol i ukočenost koji s vremenom nažalost postaju sve gori.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Postoje dvije vrste artritisa. Znakovi upalnog artritisa su crvenilo, bol, otekline zgloba i duža jutarnja ukočenost, a najčešće pogađa zglobove ruku, šaka i stopala. Javlja se kod ljudi svih dobnih skupina.

Osim upalnog postoji i neupalni artritis kojeg prepoznajemo po bolovima u zglobovima koji postaju intezivniji sa svakim daljnjim pokretima, a javlja se u zglobovima koji najviše nose težinu tijela.

Inače, studije su pokazale da redovna umjerena fizička aktivnost smanjuje incidenciju upalnih reumatskih bolesti u populaciji, a u oboljelih zaustavlja gubitak mišićne mase, usporava razvoj osteoporoze, smanjuje kardiovaskularni mortalitet.

Mnogi si pokušavaju olakšati patnje i to putem hladnih ili toplih obloga, a liječnici otkrivaju u kojim situacijama je jedna od ove dvije metode učinkovitija. Artritis uzrokuje bolove u zglobovima, ukočenost i upalu, a mnogi će posegnuti za toplim oblogom ili vrećicom leda da bi dobili malo olakšanja. Ali što je bolje: toplina ili hladnoća?

Stručnjaci kažu kako ne možete tu pogriješiti. Obje su opcije dobre: s toplinskom terapijom umirujete ukočene zglobove, a hladnim oblozima smanjujete bol. Zapravo, neki čak pronalaze najbolje olakšanje kada naizmjenično koriste obje terapije.

Iskusna američka reumatologinja dr. Rochelle Rosian, objasnila je za health.clevelandclinic.org kada koristiti toplinu ili led za artritis i daje neke smjernice o tome kako izmjenjivati ​​vruće i hladne terapije.

Kako toplina i led pomažu kod artritisne boli?

Toplina i led su jednostavne i vrlo pristupačne metode za ublažavanje boli artritisa. Uobičajene vrste artritisa uključuju osteoartritis, reumatoidni artritis, giht i psorijatični artritis.

'Hladnoća smanjuje oteklinu i umrtvljuje to područje, dok toplina opušta mišiće, povećava fleksibilnost i cirkulaciju', ističe dr. Rosian.

Hladna terapija djeluje kontrahirajući krvne žile, što smanjuje dotok krvi u zglobove i mišiće. Terapija toplinom, s druge strane, širi krvne žile, što poboljšava cirkulaciju.

Jesu li topli oblozi dobri za bolove?

Da, jesu, a kako biste sigurno primijenili toplinu, dr. Rosian predlaže namakanje u toploj kupki, vrućoj kadi ili whirlpoolu oko 20 minuta. Možete se i istuširati toplom vodom. Nakon toga se toplo odjenite kako biste produljili djelovanje. Jastučić napunjen toplom vodom još je jedan dobar način za zagrijavanje područja.

'Također možete zagrijati vlažnu krpu u mikrovalnoj pećnici oko 20 sekundi. Probajte biti sigurni da nije prevruće. Prislonite na bolno mjesto', rekla je.

Prednosti korištenja toplinske terapije su:

  • Opušta mišiće.
  • Smanjuje grčeve mišića.
  • Otpušta zglobove.
  • Smanjuje ukočenost mišića i zglobova.
  • Povećava fleksibilnost.
  • Povećava cirkulaciju.

Nedostaci korištenja topline za bol kod artritisa

Terapija toplinom može biti dobra metoda za ublažavanje artritisne boli, ali morate paziti koju temperaturu koristite - ako je prevruće, možete opeći kožu.

Ne postoji univerzalna temperatura kada je riječ o toplinskoj terapiji, pa ćete htjeti pronaći onu koja vam je ugodna. Dobra preporuka je održavati temperaturu tuširanja 33,3 i 37,7 stupnjeva Celzijevih no nikako iznad toga.

'Ali ako postoji ozljeda ili upala, korištenje topline i posljedično povećanje protoka krvi može dovesti do povećanja otekline', upozorava dr. Rosian.

Led za bolove zbog artritisa

Hladnu terapiju najlakše ćete primijeniti pomoću obloga od leda koji treba držati oko 20 minuta. Prednost je kako su hladni oblozi ispunjeni gelom jeftini i dostupni u različitim veličinama i oblicima.

'Dobro je držati ih nekoliko u zamrzivaču. Smrznuti grašak ili kockice leda u vrećici također mogu uspješno obaviti isti zadatak', objasnila je liječnica.

Prednosti korištenja terapije hladnim oblozima su:

  • Smanjuje upalu i oticanje.
  • Smanjuje bol.

Loše strane korištenja leda kod artritisa

Hladna terapija može vam pomoći u kontroli boli. Nadalje, sve hladne ili smrznute predmete trebate obavezno zamotati u ručnik prije nego što ih nanesete na kožu. Ako to ne učinite, riskirate ozebline ili oštećenja kože.

Treba li izmjenjivati ​​toplinu i led za bolove?

Kada su u pitanju toplina ili hladnoća za bolove kod artritisa, isprobajte obje i koristite ono što vam najviše odgovara. Možete se odlučiti za terapiju toplinom ujutro, a zatim se kasnije tijekom dana okrenuti terapiji hladnim oblozima.

Za akutnu ozljedu, kao što je istezanje mišića ili ozlijeđena tetiva, uobičajena je preporuka da se počne primjenom leda kako bi se smanjila upala i tupa bol. Nakon što se upala smanji, toplina se može koristiti za ublažavanje ukočenosti.

Za stanje kronične boli, kao što je osteoartritis, čini se da toplina najbolje djeluje. Ali dr. Rosian kaže da neki pak misle kako im hladni oblozi također pomažu ublažiti bol.

'Zapamtite da je vježbanje važan dio liječenja svih artritisa. Vrućina i hladnoća također se mogu koristiti za ublažavanje boli nakon vježbanja. Stoga pokušajte koristiti toplinu prije vježbanja da opustite mišiće, a hladnoću poslije kako biste umanjili bilo kakvu bol', objasnila je.

Kada je riječ o toplinskoj ili hladnoj terapiji, izbor je na kraju na samom pacijentu, savjetuje liječnica. Ovisno o simptomima koje osjećamo, jedan može djelovati bolje od drugog - ili neki mogu otkriti da im kombinacija toplinske i hladne terapije pomaže u ublažavanju simptoma.

A ako još uvijek niste sigurni koja je metoda najbolja, dr. Rosian kaže da je dobro posavjetovati se s liječnikom o tome kako ublažiti neugodne bolove.

'Vrućina i hladnoća izvrsne su opcije za ublažavanje boli i ukočenosti svaki dan ili kod boli. Dakle, 'toplina za zagrijavanje' i 'led za hlađenje' kako bi se zglobovi bolje kretali tokom dana', zaključila je liječnica.