BODRUM (TURSKA)

Ayla, nova stranica kulinarske ikone hotela Maçakizi

12.09.2024 u 13:37

Bionic
Reading

Tursko ljetovalište Bodrum prekrasan je grad na jugozapadnoj obali Turske i godinama je jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u tom području, posebno atraktivno za one koji traže relativno jeftin odmor uz tople plaže, s ukusnom hranom i zanimljivom poviješću.

Smješten iznad Egejskog mora, tamošnji hotel Maçakizi i njegov istoimeni restoran ovjenčan Michelinovom zvjezdicom već godinama privlače ljubitelje šarmantnog i opuštenog stila, što se također prenosi i na hranu. Ukusna, nepretenciozna i poznata, hrana u Maçakiziju postala je nadaleko poznata. No, nakon 24 uspješne godine s novim restoranom Ayla počinje novo poglavlje kulinarskog putovanja tog hotela.

'Ono što već četvrt stoljeća u Maçakiziju radimo s velikim uspjehom jest kuhinja koja miješa utjecaje i recepte iz različitih dijelova Mediterana. Sada, u Ayli, vidim da se mogu igrati i istraživati ​​s lokalnim namirnicama i lokalnom kuhinjom kako bih pokazao drugu stranu sebe i svoje kreativnosti kao chefa. U Maçakiziju smo poznati po tome što udovoljavamo željama i zahtjevima naših gostiju, a u Ayli smo spremni ponuditi degustacijski jelovnik s kreativnim jelima, na mjestu gdje će gosti dolaziti da bi bili iznenađeni vođenim doživljajem', objašnjava chef Ayle Aret Sahakyan.

Na terasi Ayle gosti mogu osjetiti povjetarac i uživati ​​u prekrasnim pogledima na nijanse plave zbog kojih se Ayla Emiroğlu, ugostiteljska pionirka koja je 1977. pokrenula prvi Maçakizi, i zaljubila u Bodrum. Što se tiče kuhinje, u Ayli chef Sahakyan stvara osobni i moderan pogled na tursku kuhinju inspiriran vlastitim korijenima i kulinarskom kulturom te sjećanjima i ostavštinom svima omiljene Ayle Emiroğlu.

Njegov je cilj je stvoriti drugi, nov i vrhunski kulinarski prostor unutar Maçakizija. Riječ je o intimnijem, prilagođenom kulinarskom doživljaju, prepunom intenzivnih okusa koje Aret postiže zahvaljujući lokalnim namirnicama, davanjem velike važnosti sezonalnosti i etički nastrojenim proizvođačima, poljoprivrednicima i ribarima, ali i oslobađanjem svoje kreativnosti i primjene tehničkih znanja i vještina.

Aret Sahakyan rođen je u Istanbulu u multikulturalnoj obitelji u kojoj su hrana i kuhanje bili dijelom strast, a dijelom profesija. Na početku karijere radio je s Robertom Donnom i Yannickom Camom, nekim od najuglednijih chefova u Washingtonu. Zatim je naukovao s Francescom Ricchijem u I Ricchiju i Jean Louis Palladianom u Watergateu, također u glavnom gradu SAD-a, prije negoli je preuzeo upravljanje restoranom Cities sa Sahirom Erozanom, sinom pokojne Ayle Emiroğlu i današnjim vlasnikom Maçakizija. Godine 2000. Aret se kao izvršni chef pridružio chefu Sahiru Erozanu u Maçakiziju i od tada stvara poznati gastronomski doživljaj Maçakizija, koji je Michelinovu zvjezdicu osvojio u prvom izdanju Michelinovog vodiča za Bodrum 2024.

Prostor Ayle doista je spektakularan. Gosti ulaze u prostoriju ispunjenu umjetničkim objektima i nailaze na prekrasan bar, nakon čega slijedi otvorena kuhinja i veliki stol, da bi potom osjetili povjetarac koji ih tjera da se okrenu u blagovaonicu na otvorenom, s još pet stolova. Dvije niže razine skrivaju impresivan vinski podrum, ispunjen najboljim turskim i međunarodnim etiketama, te morsku razinu sa stolom za veće skupine gostiju, gdje će se osjećati kao da zapravo jedu na vodi.

U Ayli, Sahakyan se igra i istražuje s lokalnim namirnicama i lokalnom kuhinjom, kako bi pokazao drugu stranu svoje kreativnosti. Primjerice, lakerdu, jelo od ukiseljene palamide, koje se na istočnom Balkanu i Bliskom istoku jede kao mezze, Aret priprema od škrpine, s bottargom i lubenicom. Tradicionalni recepti prevedeni su na moderni jezik, a degustacijski meni sastoji se od dva amuse bouchea, tri glavna jela (zovu ih 'činovi'), zatim slijeda od turskog sira, preddeserta i deserta. Svaki 'čin' gostima daje tri moguća izbora, što jelovnik koji se stalno mijenja čini još dinamičnijim, pružajući svakom gostu određenu kontrolu nad vlastitim doživljajem.

  • +9
Maçakizi Izvor: Maçakizi / Autor: Promo

Domaći gosti tu će pronaći poznate riječi poput 'pastirma', 'lakerda' ili 'kokoreç' i lako ih povezati sa svojim iskustvima, ali i ponovno otkriti i redefinirati što im ta jela znače, dok će se inozemni gosti upoznati i naučiti sve o tim tradicionalnim delicijama i receptima u Sahakyanovim interpretacijama.

'Većina tih stvari dolazi od jela iz mog djetinjstva, koja su se kuhala u mom domu svakog vikenda, poput iç pilava. Kada sam počeo sastavljati jelovnik, osvrnuo sam se na ta vremena kako bih pronašao polazišta za ono što sam želio stvoriti za Aylu. Uzmimo, recimo, kokoreç (janjeća ili kozja crijeva umotana u začinjene iznutrice, sve pečeno na žaru, op.a), jelo koje se jede na ulici svaki dan, jednostavno nasjeckano i posluženo u kruhu ili lavašu (tanka lepinja). Kako bih te okuse koji predstavljaju mene, moje korijene i moju kulturu mogao predstaviti na uzvišen, kreativan način? Odgovor je u ovom jelovniku koji će se razvijati i sazrijevati, kao i jela u svakom kreativnom restoranu - s vremenom. To je tek početak uzbudljivog putovanja istraživanja i otkrivanja vlastitog gledišta turske kuhinje', kaže Aret.

Ayla je otvorena sredinom kolovoza, i to četveroručnom večerom, u kojoj je Aret udružio snage sa chefom Fatihom Tutakom iz restorana TURK (dvije Michelinove zvjezdice).