LONDONSKI HRAM SUSHIJA

Endo Kazutoshi u Rotundi gleda u budućnost, poštujući prošlost

07.09.2024 u 16:44

Bionic
Reading

Endo At The Rotunda, londonski restoran hvaljenog sushi majstora treće generacije Enda Kazutoshija ponovno otvara svoja vrata 17. rujna nakon preuređenja i razdoblja novog kulinarskog promišljanja. Nova era restorana bit će oblikovana konceptom Onkochishina - načinom gledanja u budućnost kroz perspektivu prošlosti.

Dizajniran u suradnji s renomiranim arhitektom Kengom Kumom, nekadašnji prostor s barom bit će zamijenjen onim za sjedenje, potpuno opremljenim u drvetu, koji podsjeća na prirodni svijet. Doživljaj omakase (japanski način naručivanja u kojem gost chefu prepušta izbor onoga što će jesti, nešto poput zapadnjačkog degustacijskog menija) bit će utemeljen na receptima i tehnikama preuzetim od Endovog djeda - prvog u obitelji sushi majstora.

'Rotunda je moj dom i želim da moji gosti dožive nezaboravno iskustvo koje je autentično za moju kulturu i pravi odraz moje mašte. Taj prostor raste uz mene kao chefa i kao osobe. Radujem se što ću otvorenog srca ponovo dočekati goste', kaže Endo.

Za vrijeme dok je Rotunda preuređivana, Endo je često boravio u svom drugom londonskom restoranu, Kioku by Endo. U svibnju smo tako, za trajanja kongresa Gastromasa London, sa zvjezdanim chefovima Jordijem Rocom, Diegom Guerrerom i Antoniom Bachourom, bili podvrgnuti izvanrednom doživljaju omakase spektakla koji nam je priredio Endo Kazutoshi.

Za chef's tableom priredio je pravi vatromet svojih vještina i vrhunskih namirnica, koje je pretvarao u bezbrojne sashimi, sushi, tempura i ostale delicije, sve uz dosta zabave i smijeha. Doista, večer za pamćenje uz vrlo osebujnog i originalnog chefa ('Osjećam se vrlo počašćen tim doživljajem', rekao nam je idućega dana oduševljeni Diego Guerrero). Bila je to sjajna najava onoga što će goste sada čekati u novoj inkarnaciji Rotunde.

Rođen u Yokohami, Endo je još u formativnoj dobi uronio u svijet stoljećima starog edomae stila sushija - tehnike specifične za Tokio. Naučio je ne samo praktične vještine, kao što su majstorske tehnike rezanja ili umijeće pritiskanja nigirija, već i ljepotu ravnoteže - prostor između kreativnosti i dosljednosti, gdje caruju izgled i okus, ali i baština i inovacija.

Endo At The Rotunda Izvor: Endo At The Rotunda / Autor: Rebecca Dickson

Preuređenje Rotunde izveo je Kengo Kuma, jedan od najeminentnijih japanskih arhitekata i projektant olimpijskog stadiona u Tokiju, a ažurirani interijeri Rotunde vođeni su japanskim konceptom omotenashi, umijećem gostoprimstva ukorijenjenim u empatiji. Novodizajniranu glavnu salu nadsvodi valoviti papirnati strop, a tu je i hinoki sushi pult, izrađen po narudžbi, s daskama od cedrovine složenim u modulirajuće slojeve, kako bi atraktivnošću privlačili goste da  sjednu za razigrane formacije pulta.

Po dolasku, gosti će biti dočekani u prizemlju i odvedeni na kat privatnim liftom. Pića prije večere bit će ponuđena za raniji termin u 18 sati ili kao zaključivanje večeri u terminu od 21 sat. Omakase doživljaj poslužit će se za spomenutim, rekonfiguriranim pultom za sushi, koji sada prima 10 gostiju, kako bi se osigurala bliska interakcija između Enda i njegovih gostiju (rekli smo već, doživljaj za sebe).

Iza pulta, Endo je dodao dosad neviđen pogled na kuhinju i kuhare u poslu. Za pultom će se destimulirati uporaba mobitela i fotoaparata, s ciljem stvaranja intimnije veze između Enda i njegovih gostiju.

Nakon što je proveo dosta vremena istražujući 200 godina stare bilježnice svog djeda, Endov tradicionalni edomae stil sushija dodatno će prigrliti njegovu obiteljsku baštinu i koncept onkochishina, stvarajući nešto novo prenošenjem znanja iz prošlosti u budućnost. Doživljaj omakasea vrtit će se oko sezonskog menija od 18 sljedova, koji će kombinirati lokalne britanske proizvode i najbolje od kornvalskih i španjolskih morskih plodova kao što su skuša, škampi, jakopske kapice i otoro (masna potrbušina plavorepe tune) s rižom, wasabijem i sojinim umakom od Endovih pouzdanih japanskih dobavljača.

Jela će uključivati i ​​Endov prepoznatljivi hand roll, kao i izbor komada u stilu nigirija stvorenih po receptima njegova djeda, te jela s roštilja sparena s vinima, čajem i sakeom, uključujući neke i jedinstvene boce napunjene isključivo za Enda.

Rezervacije su krenule na internetskoj stranici Rotunde 17. kolovoza. Ako uskoro namjeravate u London, a želite doživjeti spektakl japanske kuhinje, požurite.