KULINARSKE IKONE

Neil Perry, čovjek koji je stvorio australsku gastro-revoluciju

31.08.2024 u 13:36

Bionic
Reading

Organizacija The World's 50 Best Restaurants svake godine dodjeljuje Icon Award, priznanje osobi koja je dala izniman doprinos ugostiteljskoj industriji. Akademija sastavljena od 1080 neovisnih stručnjaka ove je godine nagradu dodijelila Neilu Perryju, chefu i restorateru iz Sydneyja koji desetljećima snažno utječe na australsku gastronomiju.

Neil Perry je član Australskog reda (Member of the Order of Australia), što znači da je iznimno cijenjena osoba u svojoj domovini. A kada je taj kulinarski veteran na dodjeli nagrada 50 najboljih svjetskih restorana 2024. u Las Vegasu, izašao na pozornicu kako bi primio nagradu, snažan i dugotrajan pljesak potvrdio je da Perry uživa i veliko poštovanje u međunarodnoj kulinarskoj zajednici.

Perry je desetljećima usavršavao australsku kuhinju, restorane i, u konačnici, cijeli njezin kulinarski identitet. Odgovoran je za poznate australske restorane koji definiraju eru, uključujući Bluewater Grill, Rockpool, Rockpool Bar and Grill, Spice Temple i, najnoviji, Margaret, kao i lokale u predgrađu Sydneya - Next Door, Baker Bleu, Song Bird i Bobbie’s. Osim sjajnih jela koja je ponudio tijekom proteklih desetljeća, odgojio je i neke od najboljih profesionalaca u zemlji i pokazao svijetu zašto su namirnice, ali i ljudi koji ih uzgajaju ili love najvažniji u čitavome procesu.

Iako je Perryjev konjski rep danas sijed, a uvijek nasmijano lice prošarano s malo više bora, i nakon više od 40 godina u restoranskom poslu on je i dalje jedan od najuspješnijih restoratera Australije i nezaustavljivi motor tamošnje gastronomske industrije.

Kada je Perry sredinom 1980-ih počeo raditi u restoranima u Sydneyu, gradska gastronomska revolucija bila je još u povojima. Svoj prvi uspjeh postigao je kad je 1986. preuzeo Blue Water Grill na slavnome Bondi Beachu, gdje se zalagao za svježe morske plodove i izgradio izravne odnose s lokalnim ribarima. Taj se restoran pokazao pretečom njegova originalnog Rockpoola u Sydneyu, otvorenog 1989. uz velike pohvale, kako kritike, tako i samih gostiju. Taj legendarni restoran pomogao je staviti Australiju na međunarodnu gastronomsku kartu, jer je 2002, na prvom izdanju liste 50 najboljih restorana svijeta (tada se zvala San Pelegrino lista), bio rangiran na izvrsnom 4. mjestu. S otvorenom kuhinjom, ležernim, ali profesionalnim stilom usluge i zalaganjem za proizvođače namirnica, Rockpool je bio avangardna pojava u pogledu restoranskih trendova, postavljajući standarde koji su poslije postali uzusom.

Potom je Perry otvorio  Rockpool Bar & Grill (danas u Sydneyu, Melbourneu i Perthu) koji se, uz morsku hranu, nešto više fokusirao na odreske (danas se sidnejska ispostava nalazi na 8. mjestu liste najboljih steakhousea u svijetu), a onda i niz različitih koncepata, od kojih su mnogi bili inspirirani azijskom kuhinjom (Spice Temple, Jade Temple i XO, kao i talijanska Rosetta i demokratski Burger Project). U međuvremenu, Rockpool je dugi niz godina zadržao mjesto na popisu 50 najboljih restorana svijeta, što objašnjava njegovu međunarodnu reputaciju.

Tijekom svoje legendarne karijere, Perry je dobio više 'kuharskih kapa' australskog restoranskog vodiča Good Food Guide nego bilo koji drugi pojedinac. Također je više od 25 godina nadgledao program hrane za Qantas Airways, objavio brojne kuharice i redovito se pojavljivao u različitim televizijskim programima (popularnim i u nas zahvaljujući Food Networku). Nakon što je izgradio najveće australsko restoransko carstvo, Perry je 2020. odstupio s mjesta kulinarskog direktora Rockpool Dining Groupa, iako se tijekom pandemije angažirao u radu neprofitne inicijative grupacije nazvane Hope Delivery.

No, 2021. vratio se na scenu kao neovisni chef-restorater, otvorivši lokal Margaret u Double Bayu, bogatom predgrađu Sydneya. Promoviran kao kvartovski restoran, u stvarnosti je mnogo više od toga, a nudi koncept koji se temelji na Neilovoj ljubavi prema supersvježoj morskoj hrani i azijskim okusima.