VRHUNSKE GASTRO DESTINACIJE

Venecijanski hotel Cipriani privlači bogate i slavne novim jelovnikom

18.08.2024 u 12:45

Bionic
Reading

Koncem lipnja kultni venecijanski hotel Cipriani, A Belmond Hotel ponovno je otvoren za sezonu, najavljujući novi smjer za restoran s jednom Michelinovom zvjezdicom s jelovnicima koje su osmislili chefica Vania Ghedini i kulinarski direktor Massimo Bottura, slavni chef restorana Osteria francescana u Modeni.

Smješten na prekrasnom otoku Giudecca s pogledom na venecijansku lagunu, hotel je udaljen samo pet minuta plovidbe od Trga sv. Marka i lako mu se može prići privatnim brodom s bilo kojeg mjesta u Veneciji. Hotel je poznato utočište slavnih i, uopće, dobrostojećih, za vrijeme filmskog festivala, venecijanskog Bienala i različitih drugih venecijanskih priredaba, ali i tijekom privatnih posjeta Veneciji. No, hotel može posjetiti i svatko s rezervacijom za ručak ili večeru u hotelskom restoranu Oro.

Hotel Cipriani venecijanska je legenda još od 1958, utočište za najzahtjevnije putnike, dovoljno blizu gradske vreve, a opet dovoljno daleko da ponudi opuštajući bijeg od gužve. Istovremeno, radi se o rijetkosti u Veneciji, jer je njegov posjed zelena oaza s raskošnim vrtovima Casanova i zemljanim teniskim terenom, kao i poznatim bazenom sa slanom vodom, najvećim u gradu.

Simbol vintage privlačnosti, Hotel Cipriani (77 soba) također je početna točka priče hotelske grupacije Belmond, kao njezina prva akvizicija 1976. Glamurozni gosti prošlosti i sadašnjosti - od Yves Saint Laurenta i Sophije Loren do Georgea Clooneya i Madonne, svi su uživali u privatnosti hotela čija je povijest prošarana bezbrojnim pričama. Gosti mogu kušati koktel Bellini u baru Gabbiano, prepustiti se jelima s Michelinovom zvjezdicom u restoranu Oro, uživati ​​u dugom ručku u suncem okupanom Cip’s Clubu ili kušati ulov dana u baru s kamenicama i ribljem restoranu,Il Porticciolo.

No, nas je posebno zanimao novi smjer za restoran Oro, koji su najavili domaćini prigodom otvorenja, kada je predstavljena chefica Vania Ghedini.

Vania Ghedini rođena je 1987. u Ferrari, a djetinjstvo je provela uz kruh, svježu tjesteninu i kolače u pekarnici bake i djeda, gdje je otkrila ljubav prema kuhanju. Nakon završene hotelske škole i naprednog tečaja talijanske kuhinje na cijenjenom kulinarskom učilištu ALMA, u toj je ustanovi 2015. postala profesorica. Tada, zahvaljujući svom iskustvu sous chefa u Pecku u Palazzo Italia tijekom priredbe EXPO Milano, Vania se uspjela približiti konceptima povijesnosti i tradicije te razumjeti važnost njihove zaštite i prenošenja kroz kuhanje.

          Početkom 2016. pridružila grupaciji Alajmo. Nakon nekoliko mjeseci u kuhinji restorana Le Calandre chefa Massimiliana Alajma (tri Michelinove zvjezdice) nedaleko Padove, provela je neko vrijeme u Grancaffè Quadri u Veneciji kako bi naučila više o kuhinji tog područja, a zatim je preuzela AMO Venezia, unutar Fondaco dei Tedeschi, i vodila njegovu kuhinju do 2018. U prosincu iste godine slijedila je obitelj Alajmo u Maroko kako bi preuzela otvaranje restorana Sesamo u hotelu Royal Mansour Marrakech, gdje je ostala do konca 2023. U travnju 2024. vratila se u Veneciju kao chefica restorana Oro.

Ghedini je osmislila dinamičan degustacijski meni koji slavi iznimne namirnice regije Veneto, uz diskretni dodatak njezinih korijena iz Emilije Romagne, ali i naznake Maroka, zemlje njegovog prethodnog kulinarskog iskustva. Moeche, umak od jaja s guancialeom (talijanski suhomesnati proizvod od svinjske obrazine) i crnilom lignje, recimo, rabi moeche, rijetku venecijansku školjku, popraćenu crnilom lignje i zabaioneom (viski šato) od guancialea, spajajući time oprečne okuse.

Nadalje, jelo Morski tortelli sažima bogatu bioraznolikost Jadranskog mora - dagnje, plave rakove i škampe, unutar tortella, pojedinačno oblikovanih poput nježnih ružinih latica, crpeći inspiraciju iz marokanskog deserta zvanog chebakia. Ideju je izvorno prenijela iz bakine i djedove obiteljske pekarnice, gdje se peklo tradicionalno pecivo u obliku ruže, dok je chebakiju upoznala tijekom ramazana u Maroku. Rižoto s koprivom i morlačkim sirom, recimo, istražuje područje Veneta s dva rijetka sastojka koja zauzimaju središnje mjesto jela. Polutvrdi sir morlacco, koji se proizvodi od mlijeka malih lokalnih krava pasmine burlina, koje pasu na visokim planinskim pašnjacima, dodaje kremasto bogatstvo rižotu od koprive, inspiriranom kulinarskom baštinom Veneta.

À la carte jelovnik Ora uključuje utjecaje venecijanske lagune s jelima kao što su Mechoui jastog s umakom od dagnji ili Biserka s rukolom i hrenom. Zuppa Inglese završava obrok kao posveta Massimu Botturi, ali i kao klasični desert iz Vanijina djetinjstva. U ovom jelovniku, to se jelo sastoji od tankog sloja želea napravljenog od alchermesa (stari talijanskog liker), koji pokriva čokoladnu i jajčanu kremu. Desert Latte 1, pak, verzija je popularne panna cotte, inspirirana Ghedinijinim novorođenčetom i njezinim marokanskim iskustvom, s keksima sa šafranom kuhanim na pari, amlouom (krema od badema, marokanskog arganovog ulja i meda), datuljama i cvijetom naranče.

Cijena degustacijskog jelovnika u Oru je 250 eura, a za sparivanje s vinima treba izdvojiti još 100 (četiri čaše) ili 160 eura (sedam čaša). Restoran je otvoren za večeru pet dana u tjednu, od utorka do subote, od 19:30 do 22:30, kako za goste hotela, tako i za posjetitelje. Pa ukoliko posjećujete Filmski festival (28.08 - 7.09) ili umjetnički Biennale (do 24.11) i želite se, uz fina jela, pomiješati sa slavnima i elitom…