GASTRONOMSKE NAGRADE

Alchemist iz Kopenhagena četvrti put je proglašen najboljim restoranom Europe

11.07.2024 u 08:37

Bionic
Reading

U drugoj polovici lipnja stigla je vijest da je danski restoran Alchemist ponovno nagrađen prvim mjestom na prestižnoj listi Opinionated About Dining Europe. To je prvi put u povijesti liste da je isti restoran četiri godine zaredom ubilježio pobjedu.

Svečanost dodjele nagrada održana je u Madridu 17. lipnja, a iza Alchemista, slijede na drugom i trećem mjestu španjolski Asador Extebarri i njemački JAN. Na listi se među prvih 555 restorana nalaze i tri hrvatska restorana: zadarska Foša (430. mjesto), šibenski Pelegrini (386.) i dubrovački Restaurant 360 (492).

Ono što listu Opinionated About Dining razlikuje od ostalih sustava rangiranja restorana jest velik broj glasača-posjetitelja restorana. Svakom glasaču dodjeljuje se težina koja odražava broj restorana koje je ona ili on posjetio, kao i rang tih restorana na OAD listi. Primjerice, rezultati za 2019. temeljeni su na više od 200.000 recenzija koje je doprinijelo više od 6000 ljudi koji su se registrirali za anketu. Godišnje liste osnažuju i podaci o restoranima, regionalni vodiči i nedavno pokrenuti OAD Travel s pristupom nekim od restorana koje je najteže rezervirati.

'To što je toliko gostiju na opsežnom OAD panelu glasalo za nas stvarno znači neizmjerno mnogi meni i cijeloj ekipi. Lista OAD bila je prvi međunarodni popis koji je prepoznao moj, u tom trenutku, vrlo mali restoran u središtu Kopenhagena. Zaista cijenim koliko su liste OAD-a raznolike i, samim time, lake za navigaciju i razumijevanje javnosti. Uvijek iščekujemo rezultate OAD-ove liste s velikim uzbuđenjem i ove sam godine oduševljen što je toliki broj od ukupno 6000 recenzenata u komisiji ponovno glasalo za nas', rekao je Rasmus Munk, chef Alchemista nakon objave ovogodišnjih nagrada.

Rasmus Munk je u Alchemistu razvio svoju posebnu marku umjetničkog istraživanja, a petosatni gastro-dramatski doživljaj kombinira umjetnost, vizualnu tehnologiju, glazbu, gastronomiju i znanost u ono što Munk naziva holističkom kuhinjom.

Munkov najnoviji pothvat, pokrenut koncem 2023., centar je za inovacije hrane Spora u Kopenhagenu, čiji je glavni cilj stvaranje održive, zdrave i prilagodljive nove hrane za budućnost. Ostale planirane aktivnosti uključuju organizaciju ekskluzivne večere u stratosferi, u suradnji s američkim tvrtkama SpaceVIP i Space Perspective, o čemu smo već pisali na ovome mjestu.

  • +10
Alchemist Izvor: Profimedia / Autor: Sergei GAPON / AFP / Profimedia

'Cilj svih naših projekata je stvoriti sinergiju između avangardne kuhinje, znanosti i društva oko nas. Nastavit ćemo pomicati granice, ali uvijek na održiv način, ne samo kada je riječ o nabavi namirnica, već i u pružanju održivog radnog okruženja u kojem napreduje čitava ekipa', kaže Rasmus Munk.

Doživljaj u Alchemistu podijeljen je u pet činova i sastoji se od 50 jestivih i nejestivih 'dojmova'. Nekoliko jela kao i vizualni sadržaj u kupoli planetarija nose snažne političke i ekološke poruke, komentirajući, primjerice, onečišćenje plastikom, dobrobit životinja i doniranje organa. Meni može biti popraćen jednom od tri različite verzije sparivanja s vinima, eksperimentalnim sparivanjem ili sparivanjem s kućnim bezalkoholnim pićima uglavnom s fokusom na kombuchu, kefir i čaj. Večer u Alchemistu traje između 4 i 6 sati.

Što se tiče OAD-a, osim liste najboljih restorana Europe postoji i više drugih lista – Sjeverna Amerika, Južna Amerika, Japan, Azija, Europa casual restorani, Europa klasični restorani,  Top 30 novih restorana u Europi, Sjeverna Amerika casual restorani, Jeftini restorani Sjeverne Amerike, Jeftini restorani Europe, Azija casual restorani, Japan casual restorani…