U SLAVU KULTNOG JELA

Valencia je domaćin 'svjetskom prvenstvu' u kuhanju paelle

01.09.2024 u 20:41

Bionic
Reading

World Paella Day Cup, događaj koji se svake godine 20. rujna održava u španjolskoj Valenciji, okuplja različite chefove iz Europe, Amerike i Azije kako bi sudjelovali u natjecanju za titulu najbolje paelle svijeta. Od gotovo 50 prijavljenih natjecatelja, samo je 12 chefova izborilo pravo nastupa u finalu

Za odabir finalista, organizacija je uzela u obzir više od 40.000 glasova, poslane videozapise i pisma preporuke, kao i praćenje medija i društvenih medija. Oni će peti put u Valenciji, u čast Međunarodnog dana paelle, nastojati pokazati svoje umijeće i kreativnost u pripremi kultnog španjolskog jela, ali i impresionirati žiri svojim jedinstvenim interpretacijama paelle, pokušavajući kući ponijeti željnu titulu.

Irska, Francuska, Italija, Rumunjska, Bugarska, Kolumbija, Meksiko, Peru, Portoriko, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kina i Japan zemlje su iz kojih dolaze chefovi koji će se ove godine natjecati za preuzimanje titule od japanskog chefa Koheija Hatashite, pobjednika prošlogodišnjeg izdanja priredbe. Hatashita je trijumfirao zahvaljujući svom receptu za paellu koji je uključivao patku a l'orange i poriluk.

Domaćin Španjolska nema svojih predstavnika u finalu, ostavljajući središte pozornosti međunarodnim chefovima koji žele osvojiti prestižni pehar, namijenjen najboljem paelleru.

Prijave su stigle s pet kontinenata, 10 ih je iz Amerike, devet iz Europe, četvero iz Azije i po troje iz Afrike i Oceanije. U finale je pozvano samo 12 s(p)retnika: John Kenwright (Irska), Jordane Estevez (Francuska), Giuseppe Bardelli (Italija), Irina Cristina Turcu (Rumunjska), Nick Todorov (Bugarska), Miguel Ángel Moreno (Kolumbija), Jorge Alberto Castellanos Rodríguez (Meksiko), Franklin Javier Dasso Seminario (Peru), Joe Padilla (Portoriko), Avinash Agarwal (Ujedinjeni Arapski Emirati), Yuqin Yang (Kina), Shingo Hinokio (Japan).

Finalisti će imati priliku obići Valenciju, Zelenu prijestolnicu Europe 2024, priznanje koje ističe održivi pristup koji je Valencia primijenila kako bi postala ugodniji grad za buduće generacije. Chefovi će, nadalje, upoznati i glavnu gradsku prirodnu 'smočnicu' - valencijski tržni vrt, rižina polja Albufera (najveće jezero u Španjolskoj), riblju tržnicu i korito rijeke Turia.

Jedan od ciljeva natjecanja jest da finalisti uživaju u kulturi paelle uranjajući u povijest, okuse i običaje gastronomije Valencije na pozornici Svjetskog dana paelle. Tijekom posjeta na kojem će uživati ​​u sjajnim doživljajima, kao i brojnim aktivnostima i događanjima osmišljenim da ponude jedinstvene, nezaboravne i personalizirane trenutke, pratit će ih i proizvođači hrane i chefovi specijalizirani za pripremu paelle, koji će im prenijeti sva svoja znanja, pretvarajući ih u buduće ambasadore paelle i same Valencije.