VELIKA GODINA CHEFA-SPORTAŠA

Alexandre Mazzia proslavio desetjeće svog restorana i nahranio olimpijce

14.08.2024 u 12:06

Bionic
Reading

Ova je godina doista važna za chefa Alexandrea Mazziju. Ovoga lipnja, njegov restoran AM par Alexandre Mazzia u Marseilleu proslavio je svoj deseti rođendan, iznimnu prekretnicu u životu restorana.

AM par Alexandre Mazzia osvojio je svoju prvu Michelinovu zvjezdicu unutar godinu dana od otvorenja, a maksimalnu treću 2021, i otad održava to priznanje ponajviše zahvaljujući Alexandreovu nesputanom kulinarskom umijeću i inovativnosti. Mazzia, naime, traži inspiraciju u prizorima, zvukovima i mirisima Marseillea, potičući time samoga sebe da se neprestano razvija, odajući počast svom djetinjstvu u Kongu i putujući Europom.

Podsjetimo da se Alexandre Mazzia (47) rodio u Republici Kongo, gdje je živio do svoje 15. godine. Kao predan i agilan mladić dugo je usporedno živio svoje dvije strasti – igranje košarke i kuhanje. No, iako je u mlađim kategorijama dogurao i do košarkaške reprezentacije Francuske, na koncu je ipak prevladalo kuhanje, a svoju prepoznatljivu kuhinju razvio je nakon što je radio s nekim od najpoznatijih chefova svijeta - Pierreom Herméom, Alainom Passardom, Michelom Brasom, Martínom Berasateguijem, Pierreom Gagnaireom i Santi Santamaríjom, koji su ga, između ostaloga, naučili i kuhanju u skladu s mjestom na kome se nalazi.

Otkad je 2014. otvorio vlastiti restoran AM by Alexandre Mazzia u Marseilleu, ne prestaje razvijati svoju iznimno kreativnu kuhinju te izbacivati maštovita jela, često akcentirana začinima s kojima se susreo u svojim ranim godinama u Kongu. Uz AM, 2018. je otvorio i Pointe-Noire (ime njegova rodnog grada), restoran u Aix-en-Provenceu, koji formatom kombinira bistro, wine bar i tapas bar (u srpnju 2020. preimenovan je u Niro), te Mess, plutajući restoran na svjetioniku Le Razzl u L'Estaqueu.

Netom završene Olimpijske igre u Parizu osim sportskih događanja predstavile su francuski savoir-faire u sportu, kulturi i gastronomiji. Tako su Igre u svoju ugostiteljsku ponudu donijele integraciju tri hvaljena francuska chefa. Zvjezdani chefovi Akrame Benallal (chef alžirskih korijena i poduzetnik u nekoliko zemalja, koji je radio s velikanima, Pierrom Gagnaireom i Ferranom Adrijom, s paradnim pariškim restoranom Akrame), Amandine Chaignot (chefica pariškog restorana Pouliche, koja je radila s Jean-Françoisom Piègeom, Éricom Fréchonom i Yannickom Allénoom) i Alexandre Mazzia odabrani su zbog svoje francuske kuhinje i doprinosa zajednici. Zajedno s produkcijskom tvrtkom Sodexo Live! u nizu događanja su sportašima i gledateljima nudili raznovrstan izbor autentičnih jela, osiguravajući zadovoljenje prehrambenih i preferencijalnih potreba, a sve uz demonstriranje vrhunske francuske gastronomije.

Zanimljivo je da je Alexandre Mazzia bio i jedan od nositelja olimpijske baklje na njezinom putu kroz Francusku. Za tu čast nije izabran samo zbog svog kulinarskog umijeća. Naime, nakon prethodne karijere u profesionalnoj košarci, Mazzijina ljubav prema sportu nikada nije nestala. U partnerstvu s Lamineom Diarom, još jednim bivšim košarkašem, 2023. osnovao je AM Académie, udrugu i društveni centar koji mlade Marseillea podučava sportu i prehrani u sigurnom okruženju. Udruga se bavi košarkom, prehranom i inkluzivnošću, s tri misije - 'Trening, podrška i individualno/kolektivno treniranje - sportska, kulturna, obrazovna i zdravstvena događanja - Intervencije u pogledu performansi i prehrane'.