CHEFICE

Pía León, prva žena na čelu restorana iz svjetske elite u posljednjih 18 godina

08.09.2024 u 20:22

Bionic
Reading

Nakon što je 2018. proglašena Najboljom cheficom u Latinskoj Americi 2018. te, potom Najboljom cheficom svijeta 2021, Pía León sada je također najbolje pozicionirana kuharica na svjetskoj ljestvici 50 najboljih restorana.

Njezin restoran Kjolle prošle je godine na ljestvici The World's 50 Best Restaurants zauzeo 28. mjesto, a ove skočio na 16. mjesto, što je najbolji plasman restorana koji vodi neka chefica još od davne 2005. Tada je, naime, legendarna kalifornijska chefica Alice Waters sa svojim restoranom Chez Panisse u Berkeleyu kod San Francisca stigla do 13. mjesta (prethodno je 2003, na drugom izdanju liste 50 Best, držala 12. mjesto).

Uspjeh nije slučajan, jer je Pía bila jedna od ključnih osoba u izgradnji restorana koji su postali sinonim za zvjezdanu kulinarsku reputaciju Perua. Najprije s Centralom, restoranom koji vodi sa suprugom Virgiliom Martínezom (prošle godine, na priredbi 50 Best proglašen je Najboljim restoranom u svijetu), a zatim s vlastitim restoranom Kjolle, ta obilato nagrađivana peruanska chefica danas pretvara iskustvo u mudrost i redefinira uspjeh u skladu s vlastitim prioritetima.

Čak i dok doseže vrhunce kulinarske profesije kao dobitnica nagrade The World's Best Female Chef, Pía León zadržava kreativnost i strast kakvu je imala i tijekom gotovo dva desetljeća otkako je po prvi put odjenula kuharsku bluzu. Ipak, prvih nekoliko redaka njezina životopisa ne izgledaju ništa drukčije od onih tisuća drugih ambicioznih chefova.

Diplomirala je na Le Cordon Bleu u rodnoj Limi te počela raditi u tradicionalnim restoranima peruanske prijestolnice. Prekretnica se dogodila se kada je čula da jedan lokalni chef otvara obećavajući novi restoran u Limi. Zaintrigirana, dogovorila je intervju i te 2009. dobila posao u novonastalom Centralu. U roku od pet godina, od jedine žene u kuhinji dogurala je do mjesta desne ruke chefa-vlasnika Virgilija Martíneza.

Pia Leon Izvor: Kjolle Restaurant / Autor: Promo

Jedinstven u svojoj filozofiji istraživanja i posluživanja izvanredne bioraznolikosti Perua na tanjuru, Central je brzo izrastao u jedan od najslavnijih restorana na svijetu. Godine 2014. León je bila uz Martíneza kada je Central prvi put osvojio titulu Najboljeg restorana u Latinskoj Americi, čast koju je zadržao sljedeće dvije godine, zajedno s redovitim pojavljivanjem na višim mjestima popisa 50 najboljih restorana svijeta.

Tijekom svog desetogodišnjeg rada u Centralu, León je imala priliku shvatiti da uspjeh koji je tražila mora postići po vlastitim uvjetima. Iz te želje 2018. se rodio restoran Kjolle, koji vodi samostalno. Dok danas radi u Centralu, Kjolleu, koktel baru Mayo (svi su smješteni u istoj zgradi u Limi koja se zove Casa Tupac), kao i restoranu Mil u blizini Cusca u peruanskim Andama te vlastitome Mauka u Cuscu, i dalje stavlja poseban fokus na ono što naziva 'ljudskim aspektom' rada u restoranima, konkretno brigom o onima koji je prate u životnoj misiji i ciljevima. León članove svog tima često naziva svojom obitelji – naglašavajući da to nije samo riječ za nju, već holistički stav prema tome kako vodi svoje restorane.

Titula Najbolje chefice Latinske Amerike stigla je te iste 2018, prije negoli je Kjolle dobio nagradu za highest new entry, kada je debitirao na 21. mjestu liste 50 najboljih restorana Latinske Amerike 2019. Kad je izabrana za Najbolju cheficu svijeta 2021, León je slijedila svoj instinkt iskoristiti priliku kao platformu da bi svoj rad učinila vidljivim.

Otvaranjem Kjollea, León je iskoristila priliku stvoriti restoran i jelovnik koji u potpunosti odražavaju njezinu osobnost. Kjolle miješa proizvode koji dolaze iz čitavog spektra peruanskih ekosustava - voće iz amazonske džungle, gomolje iz planina Anda, kao i ribu i plodove mora s obala zemlje, s jelima koja se prilagođavaju sezonski, ovisno o tome što je dostupno.

Tako se lokalne namirnice, kao što su buri, arracacha (vrsta manioke), lulo (tipično andsko voće) i kiwicha (amarant), između ostalih, pojavljuju na različite načine u živopisnim kompozicijama, često predstavljenim na nekonvencionalan način. U jedinstvenim jelima, punim povijesti i znanja, ima mnogo igre s bojama, premda je stil jednostavan, s najviše četiri sastojka u svakom jelu. Istovremeno, sve je vrlo dobro  osmišljeno, pa gost ne samo da dobro jede, već nešto nauči i ponese sa sobom. Zahvaljujući prijateljskom pristupu, doživljaj je potpuno opušten.

'Dosegla sam točku u kojoj znam kako se nositi sa sobom u životu i znam kako reagirati na različite situacije. Moji prioriteti su tu u Peruu s restoranima koje imamo u Casa Tupac i u Andama, znači ne samo Kjolle, nego i Central, Mil i Mauka. I naravno, obitelj mi je na prvom mjestu', zaključuje Pía.