CINQUE TERRE

'Šetnica ljubavi' nakon 12 godina obnove prvi je tjedan dobila 10 tisuća rezervacija

05.09.2024 u 15:04

Bionic
Reading

Ako postoji nacija kojoj se može 'prišiti' titula majstora brendiranja, onda su to Talijani. Posebno u turizmu. Jedan od dokaza je ne naročito duga 'Staza ljubavi' u živopisnoj Cinque Terre, nedavno ponovo otvorena nakon punih 12 godina obnove.

Staza uz popularni dio obale Ligurskog mora izgrađena je početkom tridesetih godina prošlog stoljeća, i otad je jedna od najpopularnijih hodačkih destinacija i šire od Italije. Nažalost, 2012. odron zemljišta zatvorio je šetnicu, ali i potaknuo intenzivnu obnovu za koju su potrošena 23 milijuna eura. Prošlo ljeto probno je otvoreno prvih 170 metara, da bi od početka kolovoza na raspolaganju šetačima bilo svih 900 metara Staze ljubavi. Ili, za obnovu svakog metra ikonične šetnice potrošeno je više od 25 tisuća eura.

No, nemojte misliti da se neće isplatiti. Via dell'Amore sada je poboljšana, uz restrikcije, omiljenu riječ u eri borbe za turističku održivost. Neke od ranijih navika - recimo pisanje ljubavnih poruka po zidovima i stijenama - sada su sasvim zabranjene, nikakvi grafiti nisu više dopušteni. Dalje, uvedena je praksa online kupovine ulaznica za termine ulaska, uz ograničeni broj posjetitelja i obavezne rezervacije. Da, dobro ste pročitali: za šetnju uz more na tom dijelu talijanske rivijere treba platiti ulaznicu.

Termini posjeta posloženi su svakih 15 minuta, a prema podacima koje je objavila općina Riomaggiore, gdje šetnica počinje, u prvih tjedan dana nakon otvaranja stiglo je više od deset tisuća rezervacija. Posjetitelji se na stazi smiju zadržati najviše pola sata i ne smije ih ni u jednom trenutku biti više od 400 na sat. Uzduž staze naići ćete na vodiče koji će gostima govoriti o stazi, Cinque Terre i tamošnjim gradićima Riomaggioreu, Manaroli, Cornigli, Vernazzi i Monterossu.

U punoj sezoni (od 1. travnja do 31. listopada) staza je otvorena od 8:30 do 21:30, a u ostalom dijelu godine od 9:30 do 17 sati. Stanovnici Riomaggiorea, Vernazze i Monterossa imaju besplatan ulaz od 7 do 13 sati, i ne trebaju dolazak unaprijed rezervirati. Ostali karte moraju kupiti preko službenih stranica, najjeftinija ulaznica je 14,50 eura, ili se za 10 eura može dopuniti ponuda na turističkoj kartici Cinque Terre. Turisti koji borave u smještaju s oznakom ekološke kvalitete ulaznica košta osam eura.

Što se može očekivati na stazi? Šetnica je sasvim obnovljena, uz prioritetnu važnost integracije u okoliš, sigurnosti i zaštite prirode. Osim rekonstrukcije urušene staze, posebno su učvršćene stijene iznad i ispod nje, a na obali su ugrađeni valobrani koji trebaju spriječiti eroziju stijena ispod staze. Na klisuri je zasađeno skoro devet tisuća biljaka kojima je također svrha učvrstiti teren, a betonski dijelovi staze bojom i dizajnom su sasvim uklopljeni u prirodni okoliš. Instaliran je i sustav promatranja svih pomicanja stijena kao preventiva iznenadnim odronima.

Staza je položena na visini od tridesetak metara i dio je znatno duže planinarske rute poznate pod nazivom Plava staza, koja dužinom od dvadesetak kilometara povezuje svih pet sela u Cinque Terre. Sama Staza ljubavi izvorno je bila dio željezničke pruge koja je povezivala tamošnja sela.

Ova je regija uvijek bila magnet putnicima zbog živopisnih primorskih mjesta, no prava eksplozija uslijedila je krajem sedamdesetih godina 20. stoljeća, kad je Cinque Terre - inače upisan na UNESCO-ov popis svjetske baštine - na popis mjesta koja se moraju posjetiti uvrstio slavni Rick Steves, autor najpopularnijih američkih vodiča. U cijeloj regiji ima čak pedesetak planinarskih i pješačkih staza, a Via dell'Amore je najlakša, i zato savršena za one kojima je cilj fotografirati se u slikovitim pejsažima i sa šarenim kućicama u pozadini. Ime je dobila nekon što je novinar Paolo Monelli u pedesetima vidio kamen na kojem je netko napisao Via dell'Amore.

Prije odrona koji je zatvorio stazu, njime je godišnje prolazilo više od 870 tisuća ljudi. Za usporedbu, svih pet spomenutih sela ima četiri tisuće stanovnika. Nije stoga teško shvatiti razloge ograničavanja posjeta, kao dijela šireg projekta turističke održivosti u cijeloj regiji čiji dio su akcije čišćenja plaža, vođenih planinarskih tura, umjetničkih izložbi, orijentacije na kulturno nasljeđe i zaštitu okoliša.