ZRAČNA NOSTALGIJA

Orient Express u zraku: Pan Am vraća zlatno doba letenja

25.08.2024 u 14:41

Bionic
Reading

U zlatno doba putovanja avionima činilo se da će budućnost biti još 'zlatnija'. Bezbrojne su fotografije svjedoci luksuza iz šezdesetih i sedamdesetih, kad se u avionima - posebno u višim klasama - bogovski jelo i pilo. Čak i jugoslavenski JAT imao je svoje zvjezdane trenutke, neki će se sjetiti koncerta Arsena Dedića ili aukcije slika naivaca na letu za New York.

No, ako je ijedna kompanija bila sinonim za zračni luksuz, onda je to Pan American Airways, div koji je diktirao sve trendove, a onda neslavno propao i ugasio se prije više od trideset godina. No, sada se vraćaju, i to na sasvim poseban način. Za početak, najavili su veliko luksuzno putovanje od SAD-a do Europe 2025., a to bi trebao biti tek početak.

Kompanija koja je prva krenula s luksuznim putovanjima, pa potom 1945. promijenila svijet zračnih putovanja uvođenjem ekonomske klase, propala je 1991. No, pod imenom PanAm Brands i pod okriljem tvrtke Pan American World Airways obnovljene u veljači ove godine isplanirali su pravu feštu za aeronostalgičare, 12-dnevno putovanje koje će rekonstruirati nekadašnje prekoatlantske rute kultne kompanije.

Na tim putovanjima PanAm je znao doći i do naših krajeva, uglavnom na čarter letovima, još se uvijek mogu na YouTubeu naći reklame za jadransku obalu i ostale tadašnje turističke atrakcije Jugoslavije.

'Još od 1927. Pan Am je ostavio neprocjenjivi trag u svijetu. Od skromnih početaka kao prvi komercijalni prijevoznik američke pošte, Pan Am-ov osnivač Juan T. Trippe stvorio je ogromno zrakoplovno globalno carstvo, doslovce čineći svijet manjim', izjavio je prilikom promocije novog početka predsjednik Pan American World Airways Craig Carter.

Pan American World Airways je kao važan korak prvo kupio PanAm brend, i sada planiranim putovanjem kreće na put obnove imena PanAm u svijetu putovanja. Kao put izabrali su luksuzna putovanja, ekskluzivne salone na aerodromim i trgovinu memorabilijama vezanim uz kompaniju.

Kako je planirano, putovanje će započeti s 50 putnika na unajmljenom i preuređenom Boeingu 757 koji će imati isključivo sjedala biznis klase. Kreće je iz New Yorka 27. lipnja 2025., odakle se leti na Bermude, pa preko Atlantika do portugalskog Lisabona. Odatle, ide se za francuski Marseilles, pa u London, te irski grad Foynes, dok je povratak u New York predviđen za 8. srpnja.

Cijeli program vodit će tvrtka Bartelings specijalizirana za putovanja svijetom u privatnim avionima, te Criterion Travel, touroperator čiji su forte edukativna putovanja. Kako su priopćili iz potonje, 'danas smo se naviknuli na zračna putovanja od točke A do točke B po ekonomičnim cijenama', da bismo se ovim putovanjem 'podsjetili na zlatno doba putovanja, vrijeme kad je i samo putovanje bilo glamurozno iskustvo, i kad je putovanje bilo jednako važno i posebno kao i destinacija'.

Prema najavama, putnici mogu očekivati vrhunsku uslugu, od hrane preko otvorenog bara, mogućnosti streamanja svih audiovizualnih sadržaja na svojim uređajima i osoblje koje će im biti na usluzi cijelo vrijeme leta. Na zemlji, u pauzama između letova, gosti će odsjedati u nekim od najluksuznijih svjetskih hotela, poput Rosewooda na Bermudima, Four Seasons Ritza u Lisabonu, londonskog Savoya ili dvorca Dromoland u Irskoj. Također, predviđeni su i neki posebni događaji, od fado koncerta u Portugalu do ekskluzivne večere u irskom Muzeju letećih brodova i pomorstva u kojem se čuva jedini postojeći Boeing 314 Clipper, hidroavion kojeg je PanAm koristio u tridesetima. Prije i nakon putovanja gosti će se okupiti na gala večeri u hotelu Waldorf Astoria u New Yorku.

Ako ste i dalje zainteresirani, cijena ovog komemorativnog leta bit će 59.950 dolara po osobi ako vam trebaju dvokrevetne sobe, odnosno 65.500 dolara za jednokrevetne. U to su uključeni letovi, smještaj, većina obroka i pića, te PanAmova torba.

Što donosi budućnost? Kako najavljuju iz PanAm-a, ovo putovanje bit će prvo od mnogih ekskluzivnih tematskih letova. Još uvijek nisu otkriveni nikakvi detalji, ali najavljena su luksuzna putovanja oko svijeta, predviđena za 1927., kad kompanija slavi stotu godišnjicu osnutka.