Kako očuvati nutritivne vrijednosti kvalitetnog mesa, a pritom proizvesti vrhunsku deliciju, dobro znaju stari Baranjci, a upravo takva proizvodnja po tradicionalnoj recepturi pretočena je u Baranjski kulen iz Belja. Baranjski kulen ponos je cijelog kraja, ali i cijele Hrvatske
Okus tradicionalnog kulena vrhunske kvalitete glavna je odlika ove delicije, čiji pomno birani sastojci - kvalitetno meso koje se proizvodi na vlastitim farmama i posebno odabrana crvena paprika te zrenje koje zna trajati i do nekoliko mjeseci - čine vrijednost kojom će obogatiti svaki stol.
Omjer mesa i probranih začina u proizvodnji kulena dio su stoljetne recepture koja se u Baranji prenosi s koljena na koljeno i tajna je koja ga čini tako posebnom gurmanskom poslasticom.
Kako bi uživanje u ovoj deliciji bilo potpuno, Baranjski kulen je dobio novo ruho – vrećicu koja čuva njegovu svježinu i originalni okus od trenutka kada izađe sa zrenja sve do stola, ali i poslije.
Visoke nutritivne vrijednosti Baranjskog kulena leže u bogatstvu vitamina i minerala, dok je meso svinjskog buta od kojeg se proizvodi bogato visokovrijednim proteinima, kulen je stoga bogat izvor selena, cinka, vitamina C te vitamina B skupine, tako da samo četiri šnite Baranjskog kulena sadrže 50 posto dnevnih potreba za vitaminom C i čak 100 posto za vitaminom B.
Selen je važan antioksidans koji štiti organizam od djelovanja slobodnih radikala, dok cink djeluje kao potpora imunološkom sustavu. Vitamin C je također važan za očuvanje imuniteta, a vitamini B skupine, pogotovo kada se međusobno kombiniraju, važni su u brojnim metaboličkim funkcijama organizma.
Baranjski kulen iz Belja dobitnik je brojnih zlatnih medalja na kulenijadama koje potvrđuju da su njegovu kvalitetu prepoznali pravi ljubitelji kulena.
Za uživanje u bogatstvu okusa ove delicije prepoznatljivog oblika važna je i debljina šnite prilikom rezanja, a stari beljski majstori kulenari preporučuju da se Baranjski kulen reže na debljinu od oko dva centometra jer se tako može najbolje uživati u njegovom originalnom okusu.