Kada je riječ o božićnim slasticama, teško da išta može zasjeniti slatke keksiće. A ako ove godine želite isprobati nešto novo i malo se odmaknuti od tradicije, talijanski biskoti su sjajna ideja. Mogu se čuvati i do dva tjedna, no vrlo vjerojatno ćete ih pojesti puno, puno prije toga
Uz rastuću popularnost gurmanskih kava, cappuccina i espressa, mnogi uživaju u ovim klasičnim sicilijanskim kolačićima. Jednostavno su savršeni za umakanje u šalicu toplog čaja ili kave, a obožavaju ih i najmlađi uz mlijeko ili kakao.
Tradicionalni talijanske biskoti keksići predstavljaju savršeno sladak i hrskav zalogaj. Ime im na talijanskom znači 'dvaput pečeni', ali nemojte da vas to obeshrabri, pripremaju se jednostavno i brzo.
Potrebni sastojci:
- 2 velika jaja, sobne temperature
- 200 g šećera
- 60 ml ulja uljane repice
- 1/2 žličice ekstrakta limuna
- 1/4 žličice ekstrakta vanilije
- 240 g višenamjenskog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 4 žličice ribane korice limuna
- 2 žličice smrvljenog sjemena anisa
- Po želji glazura:
- 225 grama šećera u prahu
- 3 do 4 žlice soka od limuna
- Naribana limunova korica
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U maloj posudi tucite jaja i šećer 2 minute ili dok se ne smjesa ne zgusne. Dodajte ulje i ekstrakte, a zatim dobro promiješajte. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol pa dodajte u smjesu. Nakon toga u smjesi izmiksajte jaja. Umutite limunovu koricu i anis.
Podijelite tijesto na pola. Na lagano pobrašnjenoj površini svaki dio oblikujte u pravokutnik dimenzija 30x5 cm. Prebacite u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Poravnajte na debljinu od otprilike 1,20 cm.
Pecite dok tijesto ne porumeni i vrhovi ne počnu pucati, otprilike 30-35 minuta.
Kada su pečeni, biskote pažljivo izvadite na rešetke i ostavite da se hlade 5 minuta.
Premjestite ih na dasku za rezanje, a zatim nazubljenim nožem izrežite na malene kriške debljine otprilike 2 cm.
Stavite prerezanu stranu prema dolje na nepodmazane limove za pečenje. Pecite 5 minuta. Okrenite i pecite dok biskoti ne postanu čvrsti i zlatno smeđi, oko 5-7 minuta.
Pečene biskote izvadite na rešetke da se potpuno ohlade. Ako koristite glazuru, u maloj posudi umutite šećer u prahu i limunov sok. Prelijte preko biskota i pospite limunovom koricom. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi. Tako spremljeni mogu izdržati i do dva tjedna, no vjerojatno ćete ih pogrickati puno prije toga.