Sezona ukusnih zelenih tikvica nakon je otvorena, a za vas smo pripremili tri jednostavna recepta za prste polizati, koje će obožavati svi vaši ukućani. Dobar tek!
Tko još ne voli tikvice? Njihova sezona napokon je počela, a ovo ukusno, nutritivno i niskokalorično povrće gotovo je u tren oka. Najbolje od svega to je što tikvice možete kombinirati uz baš sve što vam padne na pamet. Tržnice su prepune svih njihovih vrsta, od kojih su najtraženije one zelene. Ovo povrće obilato je vodom i vlaknima pa je idealno za tople ljetne dane, a zbog niske kalorijske vrijednosti brzo ćete ga potrošiti.
Donosimo vam tri jednostavna i, što je najvažnije, ukusna recepta u kojima će zasigurno uživati cijela obitelj.
Juha od tikvica
Sastojci
- velika tikvica
- 2 manja krumpira
- mrkva
- peršin
- sol
- papar
Priprema
Ova jednostavna juha gotova je u tren oka. Ogulite i narežite krumpire i mrkvu i ubacite u lonac s vodom te dodajte žličicu soli. Kada krumpiri omekšaju, dodajte tikvice i peršin te kuhajte još desetak minuta. Tikvice bi do tada trebale biti kuhane, no provjerite je li krumpir kuhan. Izlijte dio vode u kojoj je kuhano povrće u drugu posudu pa izmiksajte povrće ručnim mikserom i istovremeno dolijevajte ostatak vode po potrebi, ovisno o tome želite li bistru ili krem juhu. Sol i papar dodajte po želji.
Polpete od tikvica
Sastojci
Za polpete:
- 1 kg tikvica
- luk srednje veličine
- češanj češnjaka
- 100 g krušnih mrvica
- 150 g ribanog sira gaude
- 2 jaja
- peršin
- sol
- papar
- mediteranska mješavina začina
Za dip od kiselog vrhnja:
- kiselo vrhnje
- 3-4 žlice majoneze
- češanj češnjaka
- papar
Priprema
Polpete
Tikvice naribajte, posolite i pustite da odstoje oko pola sata te ih ocijedite rukama koliko god možete. Sitno sjeckani luk podinstajte na malo ulja i na kraju dodajte sitno sjeckani češnjak da pusti miris. Ohladite i promiješajte sve sastojke te dodajte začine. Ako je tijesto rijetko, možete dodati malo brašna. Ostavite smjesu da odstoji oko pola sata u hladnjaku. Zatim oblikujte polpete i pecite ih na malo ulja ili na maslacu. Prije pečenja polpete možete uvaljati u mrvice, no u tom će slučaju upiti više masnoće.
Dip
Pomiješajte sve sastojke, začinite i ostavite malo da odstoji i da se prožmu začini. Dip servirajte uz mlake polpete i poslužite kao samostalno jelo ili prilog.
Punjene tikvice
Sastojci
- 6 tikvica
- suncokretovo ulje
- 2 glavice crvenog luka
- 500 g mljevenog svinjskog buta
- 80 g riže
- jaje
- 2 dl pasirane rajčice
- 250 g mozzarelle
- 200 ml kiselog vrhnja
Priprema
Tikvice prerežite uzdužno na pola, a zatim svaku polovicu pažljivo izdubite žličicom. Na tri žlice ulja popržite nasjeckani crveni luk i dodajte unutrašnjost tikvica koje ste izdubili. Maknite s vatre. Dodajte mljeveno meso, podlijte s 50 ml vode i pirjajte. Nakon desetak minuta podlijte pasiranom rajčicom i pirjajte dok meso ne bude kuhano. U drugom loncu ukuhajte rižu, procijedite i pomiješate ju s mesom. Maknite smjesu s vatre, malo ohladite i dodajte jaje te po potrebi još malo posolite. Dobivenom smjesom napunite tikvice i polegnite ih u nauljenu tepsiju. Tikvice pecite 20-30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Pet minuta prije nego što ih izvadite iz pećnice posložite na njih kriške mozzarelle. Punjene tikvice poslužite uz kiselo vrhnje.