OBAVEZNO PROBAJTE

Čokoladna rolada s cappuccino kremom i bananama

09.01.2014 u 11:55

Bionic
Reading

Krema od cappuccina ovu roladu čini posebno zanimljivom

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na njezinoj stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Potrebni sastojci:

Tijesto:

3 jaja
3 žlice mineralne vode
prstohvat soli
11 dag šećera
6 dag brašna
5 dag gustina
1 ½ žlica kakao praha
1 žličica praška za pecivo

Krema:
8 listova želatine
7 dl slatkog vrhnja
prstohvat soli
6 dag šećera
1 vrećica vanilin šećera
4 žlice cappuccino praha
4 banane
2 – 3 žlice soka od limuna

Ukrašavanje:
½ kreme od kapučina
čokoladni listići ili naribana čokolada ili narezane banane prelijte čokoladom

Priprema

Pećnicu zagrijati na 200°C. Lim za pečenje (30 x 37 cm namazati masnoćom i dno lima prekriti papirom za pečenje.

Tijesto: bjelanjke odvojiti od žumanjaka. Bjelanjke s malo soli i mineralnom vodom čvrsto izraditi. Zatim polagano sipati šećer neprestano miješajući. Žumanjak jedan po jedan dodavati snijegu od bjelanjaka.

Brašno, gustin, prašak za pecivo i kakao izmiješati i kroz cjedilo prosijati (biskvit je prosijavanjem finiji). Mješavinu od brašna i kakaa dodati mješavini od jaja i lagano metlicom umiješati. Tijesto istresti u lim, izravnati i staviti peći u zagrijanu pećnicu oko 12 minuta. Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice i zajedno s papirom ostaviti na rešetki da se hladi.

Krema: u jednu posudu naliti hladne vode i staviti oko dvije šake leda. Slatko vrhnje s prstohvatom soli staviti u drugu posudu i tu posudu staviti u posudu s kockama leda. Od vrhnja izraditi šlag kojem na kraju postepeno dodamo šećer, vanilin šećer i cappuccino prah.

Listove želatine omekšati u hladnoj vodi te na štednjaku na laganoj vatri miješati dok se ne rastopi. Želatini dodati oko tri žlice cappuccino kreme, dobro izmiješati, zatim lijevati u kremu, neprestano miješajući.

Banane oguliti i preliti sokom od limuna (da ne dobiju tamnu boju), zatim ih prije slaganja na kremu papirnim ručnikom posušiti.

S polovinom kreme biskvit premazati. Na dužim stranama poslagati po jedan reda banana i uz pomoć papira rolat zarolati. Pritom papir oprezno odvajati.

Ukrašavanje: ostatkom kreme namazati biskvit i ukrasiti čokoladnim listićima ili naribanom čokoladom ili narezanim bananama koje možemo preliti čokoladom.