Čini se da crveno meso ipak nije toliko štetno za zdravlje kao što su mnogi isticali posljednjih godina. Smatralo se da uzrokuje srčane bolesti, ali harvardski znanstvenici to demantiraju
Crveno meso mnogo je puta 'optuženo' da izaziva srčane bolesti i dijabetes, ali znanstvenici kažu da je za takve tegobe odgovorno prerađeno meso poput kobasica.
Ovo je prvo istraživanje koje je skinulo krivnju s crvenoga mesa, a rezultati su dobiveni na osnovi velikog broja ispitanih ljudi, točnije 1,2 milijuna ljudi iz 10 zemalja.
Neprerađeno crveno meso, kažu znanstvenici, ne izaziva štetne posljedice kao što to čine slanina, salama, kobasica i hrenovke, odnosno prerađeno meso.
'Većina dijeta još uvijek zabranjuje crveno meso, jer su neki stručnjaci tvrdili da je štetno. Ali mi smo sada otkrili da nije crveno meso to koje izaziva bolest, nego prerađeno meso. Nadam se da će ljudi sada prestati izbacivati crveno meso iz prehrane', naglasila je dr. Renata Micha koja je vodila istraživanje.