NABOLJE I NAJGORE

Čudi li vas što stranci ovako doživljavaju Hrvatsku?

21.02.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Jeste li se ikada zapitali kako stranci doživljavaju Hrvatsku? Sada imate prilike pročitati ispovijest iz prve ruke

U hrvatskim knjižarama te ostalim prodajnim mjestima knjiga odnedavno se može pronaći jedan vrlo zanimljiv uradak koji nosi naziv 'Ja, tata iz Irske' u izdanju Algoritma. Autor knjige je Irac Paul O'Grady koji se u potrazi za smislom života preselio u Hrvatsku.

I kako to već biva, Paul se u Hrvatskoj zaljubio, oženio i dobio dijete. Svoja zanimljiva životna iskustva Paul je opisao u knjizi koju je izdala izdavačka kuća Algoritam, a mi vam donosimo njegov doživljaj Hrvatske. Paul je, naime, opisao najbolje i najgore stvari u Hrvatskoj. Slažete li se s njim?

Deset najboljih

1.Moja supruga – jer je čudesna.
2.Riba s kostima, glavom i repom – baš kako bi i trebala biti.
3.Voće – pravo je, raste u zemlji, nije samo jedne boje i ima okus.
4.Kreativni parking – uglavnom u Zagrebu, najjači je onaj posred ulice.
5.M-parking – jednostavno prepametno.
6.Maslinovo ulje – jer je poput šalice čaja u Irskoj, rješenje za sve.
7.Ćevapčići – da, znam da su iz Bosne. OK, onda sarma.
8.Velebitsko i Tomislav – nije potrebno pojašnjenje.
9.Maneštra
10.Gibonni - jer je čovječan.

Pet najgorih (jer ima manje loših nego dobrih stvari)

1.Riba s kostima, glavom i repom – laiku poput mene nemoguće ju je pojesti a da ne proguta više kostiju nego što ih sam posjeduje.

2.Nedovršene kuće – kaznio bih one koji postanu previše pohlepni, pokušaju izgraditi previše katova, nestane im novca pa ostave ružne fasade koje mi ostali moramo gledati svaki dan. Kaznio bih ih tako što bih ih natjerao da čitav sat sjede jedan ispred drugog i ispred svake ružne cigle koju su ostavili neožbukanu, sve dok dobro ne promotre cijelu kuću. Što veća pohlepa, to veća kuća, to dulje moraju zuriti u nju.

3.Mladi vozači – slupati majčin žuti Fiat Cinquecento dok Thompson trešti kroz prozor jednostavno nigdje nije kul. Pišanje uz stablo više bi me impresioniralo, iako s druge strane nisam ja taj kojega žele impresionirati.

4.Nepotizam i nekvalificirani radnici – nepotizam u svakom slučaju. Poznavati osobu koju zapošljavate razborita je mjera opreza, samo se pobrinite da je osoba kvalificirana za posao.

5.Starice koje preskaču red u banci – to zaslužuje Oscara. Stojite u ogromnom redu u pošti i odjednom se stvori neka bakica koja se pretvara da je zbunjena, zabivši glavu u svoju uplatnicu tako da ne vidi red, ali nekim čudom završi točno za pravim šalterom. Očigledno 'krajnje dezorijentiranoj' osobi nitko ne govori da bi se trebala vratiti natrag u red. Bravo, bako.