Nijedna dijeta ne djeluje jednako učinkovito za sve ljude. No jednostavan DNK test može predvidjeti kolike su šanse da netko izgubi kilograme uz dijetu baziranu na manjem unosu masnoća ili ugljikohidrata, tvrde američki znanstvenici
Rezultati malog preliminarnog istraživanja u kojem je sudjelovala 101 žena pokazali su da su osobe koje su bile na dijeti određenoj prema genima izgubili dva do tri puta više na težini od ostalih.
Dugo se znalo da ljudi različito reagiraju na određene nutrijente, ovisno o genetskom nasljeđu. Intolerancija na laktozu tako je najčešća među Azijatima i Afrikancima. Ovo se istraživanje, međutim, bavilo time kako ljudi s različitim genima gube kilograme držeći različite dijete.
Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford analizirali su podatke 101 bjelkinje koje su bile godinu dana na različitim dijetama, baziranim na manjem unosu ugljikohidrata ili manjem unosu masnoća.
Pokazalo se da su žene koje su bile na dijeti što je odgovarala njihovom genotipu izgubile dva do tri puta više na težini u periodu od 12 mjeseci u odnosu na one koje su bile na pogrešnoj dijeti. No stručnjaci ističu da su rezultati preliminarni te da je potrebno daljnje istraživanje da bi se ta teza potvrdila.