Čak dvije nominacije za prestižnu nagradu Gourmand World Cookbooks Awards priznanje su hrvatskoj kulturi hrane i vina
Leksikonski priručnik o hrani 'Sve je to jena kužina', autora Srećka Lorgera, ušao je u finale prestižne svjetske nagrade
Gourmand World Cookbooks Awards. Ta se nagrada dodjeljuje svake godine za najbolje kuharice svijeta u raznim kategorijama. Knjiga 'Sve je to jena kužina' natječe se u kategoriji Knjige o hrani. Nagrada Gourmand World Cookbooks Awards smiješi se i hrvatskom časopisu Iće&piće koji je nominiran u kategoriji Magazini.Čak dvije nominacije za ovu prestižnu nagradu svojevrsno su priznanje hrvatskoj kulturi hrane i vina s obzirom na to da je konkurencija prilično jaka. Naime, u ovogodišnjem izboru enogastronomske literature natječu se 283 finalista iz 71 zemlje.
Knjiga 'Sve je to jena kužina' fokusirana je na istraživanje leksika vezana za tradicionalno kulinarsko umijeće. Riječ je o jedinstvenoj knjizi u hrvatskoj recentnoj gastronomskoj literaturi. Jedinstvena je po tome što je ona jedina knjiga koja se bavi tumačenjem tradicionalne gastronomske terminologije među vrlo brojnim kulinarskim knjigama koje su se u Hrvatskoj pojavile u posljednje vrijeme.
Dvomjesečnik Iće&piće izlazi od 2007. godine, i to u nakladi od 15 tisuća primjeraka. Taj časopis prezentira hrvatsko kulinarsko naslijeđe, ali i suvremene trendove u kuhanju, vinarstvu te maslinarstvu.
Dodjela nagrade Gourmand World Cookbooks Awards bit će održana 6. ožujka ove godine u Parizu, a titulu najboljih možda ponesu i hrvatska izdanja.