Ako ste gurman i volite surfati Instagramom u potrazi za novim primamljivim jelima koje biste i sami probali pripremiti za svoje ukućane, sigurno ste barem jednom naletjeli na ove poput oblaka mekane palačinke od kojih rastu zazubice. Riječ je o japanskim palačinkama koje su mnogo deblje od klasičnih palačinki, mekane teksture nalik souffleu
I zaista izgledaju toliko primamljivo da im je nemoguće odoljeti, a pogotovo ako im dodate neki fini preljev i malo bobičastog voća. Možete ih pripremiti u tavi uz pomoć metalnih kalupa ili u okruglim keramičkim kalupima za souffle, no ima i domišljatih pojedinaca koji su u nedostatku alata okrugle kalupe izradili od običnog tvrđeg papira.
U Japanu su ove palačinke omiljen doručak, a gradovi poput Tokija prepuni su trgovina i restorana koje prodaju ovu ukusnu poslasticu. No, to ne znači da ih ne možete sami pripremiti u svojoj kuhinji. U nastavku teksta čeka vas detaljan recept.
Japanske palačinke
Sastojci
- 150 g brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- 2 žlice šećera u prahu
- 2 jaja
- 1 žlica ulja
- 180 ml mlijeka
- malo ekstrakta vanilije
- Ulje u spreju za kuhanje
Za dekoraciju:
- javorov sirup
- šećer u prahu
- sladoled
- bobičasto voće
Priprema
1. Prosijte brašno i prašak za pecivo u posudu i dodajte šećer. U sredini napravite zdenac i dodajte jaja i ulje. Umiješajte to u brašno, a zatim postupno dodajte mlijeko i pjenjačom tucite smjesu. Umiješajte vaniliju. Tijesto je najbolje koristiti odmah.
2. Stavite tavu na laganu vatru i u nju položite dva metalna ili papirnata kalupa (visoka oko 3,5 cm). Lagano poprskajte tavu uljem, kao i unutrašnjost prstenova. Napunite ih smjesom za palačinke (najviše 3/4), a zatim poklopite tavu poklopcem i palačinke pecite oko 10 minuta na laganoj vatri.
3. Gornji sloj palačinke trebao bi biti prekriven malim mjehurićima, a rubovi izgledati ruho. Pažljivo okrenite palačinke. To možete učiniti tako da svaku palačinku zajedno s kalupom prevrnete na poklopac, a zatim je ponovno položite na tavu. Pecite još 1-2 minute. Držite ih na toplom dok ne potrošite svu smjesu. Palačinke posipajte šećerom u prahu i prelijte javorovim sirupom te poslužite sa sladoledom i bobičastim voćem.
U slast!