POVRATAK U OSAMDESETE

Đurđa Tedeschi i poznata lica u modnom vremeplovu

22.04.2015 u 15:21

Bionic
Reading

U galeriji Bačva zagrebačkog Doma Hrvatskog društva likovnih umjetnika, u sklopu izložbe 'Osamdesete – slatka dekadencija postmoderne' održana je velika modna revija 'Avangardna moda osamdesetih' na kojoj su posjetitelji imali priliku vidjeti modele dizajnera toga vremena

U modnom vremeplovu, koji ih je na kratko vrijeme vratio u ne tako davne osamdesete, uživali su posjetitelji i gosti među kojima su bila brojna poznata lica poput Danijele Car, Ogi Antunac i Zorana Mrvoša, Loredane Bahorić, Tihane HarapinZelepugin, Luke Grubišića, Lane Puljić, Sonje Manojlović, Jure Stublića,Kristine i Hameda Bangoure i Đurđe Tedeschi, koja je za izložbu ustupila i jednu od svojih haljina.

Kreacije iz 80-ih pokazali su dizajneri toga vremena kao što su Ante Tonči Vladislavić, Nada Kobali, Nada Došen, Sanja Jelovac Mažuranić, Vladimir Rudinsky, Vesna Muhić, Nenad Roban, Dženisa Pecotić, Branka Donassy, Davor Klarić, Matija Vuica, Katarina Balogh, Linea Exclusive, Oleg Hržić i Richard Gumzej.

Na modnoj pisti sinoć su se tako našli najtraženiji modeli iz osamdesetih, Livija Butuči i Zvončica Vučković.


'Snažnim povezivanjem mode s umjetnošću 80-ih, modi se znatno podiže kulturni rejting. Modi 80-ih se otvaraju vrata galerija, kazališta, kulturnih centara, klupskih prostora i manifestacija koje ranije nisu ni pomišljale na modne sadržaje i njihove pokazivačke potencijale. Uvijek su moda i stvarnost bili u korelaciji, pa je tako i krajem 60-ih i 70-ih godina s rokerskom i hipijevskom modom ispisan jasan odnos mode i društva',  napisala je Ana Lendvaj, autorica modnog koncepta izložbe u knjizi 'Osamdesete – slatka dekadencija postmoderne'.

Izložba je u HDLU-u otvorena do 10. svibnja.