Šibenski restoran Pelegrini i dubrovački 360º, dobili su jednu Michelinovu zvjezdicu, dok je lista hrvatskih restorana s Michelinovom preporukom odnosno oznakom žlice i vilice obogaćena s 24 nova restorana, izvijestila je Hrvatska turistička zajednica
Rezultat je to obilaska hrvatskih restorana profesionalnih Michelinovih inspektora, koji su tijekom 2017. godine obilazili restorane diljem zemlje, kaže se u priopćenju HTZ-a.
Novi vodič za Hrvatsku je objavljen na stranicama Michelina, globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane.
S ovogodišnjim odabirom, Hrvatska ukupno ima tri restorana s Michelinovom zvjezdicom te 55 restorana s Michelinovom preporukom.
Ove su godine po prvi puta dodijeljene i Michelinove oznake Bib Gourmand, koju su dobila četiri restorana: Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Vuglec Breg (Krapina) i Konoba Fetivi (Split). Riječ je o oznaci koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.
Također, ovim su izborom na Michelinovoj mapi, osim Istre, Dubrovnika i Zagreba, koji su upisani prošle godine, svoje mjesto našle i brojne druge destinacije poput Šibenika, Splita, Iloka, Korčule, Krapine, Lovrana, Osijeka, Varaždina, Velike Gorice, Zadra i drugih.
HTZ uvrštenje novih restorana u Michelinovu selekciju ocjenjuje snažnim poticajem za daljnje kontinuirano usavršavanje domaće gastronomske scene, ali i velikom globalnom promocijom Hrvatske kao vrhunske gourmet destinacije.
Podsjeća kako je od hrvatskih restorana, u društvo elitnih restorana s Michelinovom zvjezdicom, prvi ušao rovinjski restoran Monte, koji je 2017. godine dobio jednu Michelinovu zvjezdicu, koju je zadržao i za 2018. godinu.
'Hrvatska se nalazi na gastronomskoj karti svijeta što svakako i zaslužujemo. Nove Michelinove zvjezdice i preporuka hrvatskim restoranima dokaz su da naša gastronomska scena zadovoljava vrlo zahtjevne međunarodne kriterije kvalitete. Michelin je svjetski sinonim za izvrsnost u gastronomiji, a njegove oznake daju odlične promotivne potencijale koje će destinacije, u kojima se nalaze izabrani restorani koji su time ušli u ekskluzivni krug najboljih restorana svijeta, znati valorizirati', izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.
Najavio je da će HTZ i dalje provoditi brojne aktivnosti s ciljem pozicioniranja Hrvatske kao atraktivne turističke destinacije bogate gastronomske ponude.
Michelinov vodič za Hrvatsku 2018.
Jedna Michelinova zvjezdica
- 360º Dubrovnik
- Monte Rovinj
- Pelegrini Šibenik
Bib Gourmand
- Dunav Ilok
- Konoba Mate Korčula
- Vuglec Breg Krapina
- Konoba Fetivi Split
Michelin Plate
- Meneghetti Bale
- Batelina Banjole
- San Rocco Brtonigla
- Konoba Morgan
- Brtonigla Nautika
- Dubrovnik Vapor Dubrovnik
- Stara Loza Dubrovnik
- Pantarul Dubrovnik
- Proto Dubrovnik
- Dubrovnik Dubrovnik
- Above 5 Dubrovnik
- Kopun Dubrovnik
- Zuzori Dubrovnik
- Bistro Tavulin Dubrovnik
- Pjerin Dubrovnik
- LD Terrace Korčula
- Filippi Korčula
- Zigante Livade
- Draga di Lovrana Lovran
- Mala Hiza
- Mačkovec Konoba
- Boba Murter
- Boškinac Novalja
- Marina Novigrad
- Damir & Ornella Novigrad
- Konoba Čok Novigrad
- Muzej Okusa Osijek
- Club Waldinger Osijek
- SV.Nikola Poreč
- Wine Vault Rovinj
- Dvor Split
- Kadena Split
- Zrno Soli Split
- Zoi Split
- Apolon Starigrad
- Jeny Tučepi
- Konoba Buščina Umag
- Badi Umag
- Alla Beccaccia Valbandon
- Bedem Varaždin
- Mon Ami Velika Gorica
- Kaštel Zadar
- Foša Zadar
- Apetit Zagreb
- Zinfandel's Zagreb
- Takenoko Zagreb
- Mano Zagreb
- Dubravkin Put Zagreb
- Boban Zagreb
- Mundoaka Zagreb
- Bistro Apetit Zagreb
- Agava Zagreb
- Gallo Zagreb
- Le Bistro Esplanade Zagreb
- Noel Zagreb
- Pergola Zambratija