stotine metara pijeska

Egzotična pješčana oaza Jadrana: U ovoj čarobnoj uvali provest ćete dan iz snova

07.08.2024 u 13:21

Bionic
Reading

Čarobna plaža Lovrečina jedna je od onih koja ne uživa niti približno uzvišen status među turistima koliko zaslužuje. Za razliku od popularnog Zlatnog rata, ova bračka plaža nudi čisti pijesak, pregršt hlada, a znatno manje gužve

Plaža Lovrečina smještena je na sjevernoj strani otoka Brača, između Postira i Pušća. Do ove uvale možete doći brodom ili automobilom, a dočekat će vas čak gusta borova šuma u čijoj ćete hladovini provesti dan iz snova.

Prilaz u more vrlo je pristupačan i kao stvoren za djecu jer je do dubine preko 100 metara plićaka od pijeska, što Lovrečinu čini idealnom za sportske aktivnosti u vodi i opušteno brčkanje u toploj morskoj vodi.

Pijesak, hlad i arheološke iskopine

Ovu egzotičnu plažu, obogaćenu u aromatičnim mediteranskim biljem i meditativnim zvukom cvrčaka, obožavali su i Rimljani. Naime, u blizini su pronađeni ostaci carske vile iz 1. st. te nadgrobni natpis izvjesnog Lucija Stancija Venecija.

  • +17
Plaža Lovrečina Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Vjeruje se kako je ondje bilo i pristanište za brodove, koje nagovještavaju ostaci rimske arhitekture pod morem, a posve je sigurno da je uvala bila redovito posjećivana u ranom srednjem vijeku kada je ondje, u 6 st. napravljena crkva sv. Lovre, a u 11. st. crkva sv. Stjepana. Potonja je bila povezana s benediktinskim samostanom, koji je bio aktivan do 13. st., a ostaci su vidljivi i danas.

Dakle, osim što ćete na plaži Lovrečini cijeli dan moći kombinirati odmor u hladu s kupanjem u toplom moru i šetnjama mekanom pješčanom uvalom, izlet na ovo magično odredište pruža vam i priliku posjetu fascinantnim arheološkim iskopinama.

S druge strane, ako niste preveliki fan povijesti i arheologije, prepustite se odmaranju u netaknutoj prirodi i ljepotama stotina metara ovog komadića raja.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević