promijenit će vas

Plaža, sunce i ljetno štivo: Zaboravite na romane, ove knjige su pravi hit

05.08.2024 u 13:35

Bionic
Reading

Pripreme za godišnji odmor neminovno uključuju i pronalazak ljetnog štiva uz koje će uživanje na plaži poprimiti još višu razinu - onu u kojoj se podjednako opuštamo, koliko i zalazimo u vlastite dubine

Ako ste u potrazi za literaturom koja će vam omogućiti upravo to - da tijekom odmora bolje upoznate sebe, saznate nešto novo o vlastitim obrascima ponašanja te naučite pokoju vještinu koja će obogatiti život kad se vratite u stari zaposleni ritam, najbolja stvar koju možete učiniti jest zamijeniti uobičajenu listu romana knjigama iz sfere osobnog razvoja.

Imamo veliku sreću što su upravo pred opuštene ljetne mjesece izašle knjige koje mudrosti i praktične alat osobnog razvoja donose napisane na pitak i zabavan način, što ih je učinilo hit štivom za godišnji odmor.

TOP 5 publicističkih knjiga za ljeto

Od maestralnog djela 'Bitch' autorice koje nazivaju nasljednicom obožavanog Davida Attenborougha, preko alata koji će vam promijeniti život iz knjige 'The Tools', do zabavnih činjenica Vaclava Smila u 'Brojevi ne lažu' - donosimo pregled top 5 publicističkih knjiga za čitanje tijekom ljeta.

'Bitch: revolucionarni vodič kroz spol, evoluciju i moć žen(k)e' - Lucy Cooke

Osim što će vas zabaviti nevjerojatnim primjerima ponašanja ženki iz životinjskog svijeta, ova knjiga inspirirat će vas da preispitate mnoge predrasude koje postoje u današnjem društvu. Naime, u vremenu kada se ženski rod istražuje i politizira više nego ikad, autorica Lucy Cooke vodi čitatelje na uzbudljivo putovanje kroz životinjsko carstvo, razbijajući stereotipe i predrasude o ženama.

Od albatrosa koji u ženskim parovima podižu mlade, preko ubilačkih majki merkata do dominantnih ženki lemura koje fizički i društveno dominiraju svojim mužjacima, Cooke pokazuje kako ženke iznevjeravaju uobičajena očekivanja o tijelima, mozgovima, biologiji i ponašanju. Ova knjiga nudi novu perspektivu na evolucijsku biologiju, pokazujući kako ženke mogu biti dinamične i zanimljive poput bilo kojeg mužjaka. Bitch je više od knjige o životinjama. To je sjajno, duhovito i odlučno razaranje naših ideja o ženskom ponašanju i spolu.

Ono što posebno oduševljava jest način na koji ponašanje ženki i prethodne zaključke isključivo muških znanstvenika viktorijanskog doba, predvođenih neupitnim Darwinovim autoritet, stavlja u današnji kontekst - razbijajući posve pogrešne teorije o ponašanju životinja koje su oblikovale položaj žena u društvu.

Telegraph je ovu knjigu proglasio jednom od 50 najboljih knjiga 2022. godine, a britanske novine Lucy Cooke nazivaju nasljednicom Davida Attenborougha. Ponesite 'Bitch' na odmor kao garanciju uživanja u štivu prožetim s puno humora i šokantnih istina koje šire vidike i pružaju mnogo novih tema za razgovor.

'Mikronavike' - B. J. Fogg

Godišnji odmor izvrsna je prilika za uvođenje novih rutina i malenih promjena u svoju svakodnevicu, a koje nosimo kući kao najbolji 'suvenir' s ljetovanja.

Upravo njima uči nas vodeći stručnjak za ponašanje B. J. Fogg u knjizi 'Mikronavike', objašnavajući kako umjesto velikih i zahtjevnih ciljeva vrijedi staviti fokus na jednostavne i pristupačne navike koje je lako uklopiti u svakodnevni život. Uz primjere poput dva skleka dnevno umjesto dvosatnog treninga ili pet dubokih udaha umjesto sata meditacije, Fogg pokazuje kako se korak po korak mogu postići značajni rezultati.

Kroz dvadesetogodišnje istraživanje i rad s tisućama klijenata, Fogg pruža praktične savjete kako usvojiti i održati korisne navike koje vode do boljeg zdravlja, smanjenja stresa i općeg zadovoljstva.

'Brojevi ne lažu' - Vaclav Smil

Od toga da je Hrvatska po potrošnji vina premašila Francusku, preko broja ljudi potrebnih za izgradnju Keopsove piramide do skorašnje prevlasti krava na planeti Zemlji - ova knjiga brojeve i činjenice stavlja u širi kontekst, kroz prekrasnu mješavinu znanosti, povijesti i duhovnosti.

Napisana u malim poglavljima kao stvorenima za čitanje između kupanja na plaži, zabavit će vas odgovorima na pitanja koja tjeraju na razmišljanje uz pozamašnu dozu humora i 'aha' trenutaka.

Knjiga 'Brojevi ne lažu' briljatnog Vaclava Smila odvest će vas na fascinanto putovanje kroz statističke podatke koji razbijaju uvriježena mišljenja o svijetu oko nas.

'The Tools: pet alata za ispunjen život' - Phil Stutz i Barry Michels

Već tijekom čitanja prvih stranica postaje jasno da je riječ o jednoj od onih publicističkih knjiga koje se čitaju kao najnapetiji roman.

Priče iz ordinacija iskusnih psihoterapeuta Phila Stutza i Barryja Michelsa prožete su njihovim vlastitim primjerima izazova s kojima se svi možemo poistovjetiti - od nedostatka samopouzdanja pred javni nastup, preko nesigurnosti u vezama do stalnih odgađanja obaveza i tjeskobe.

'Upotrijebila sam alate i pronašla snagu', rekla je slavna glumica Drew Barrymore o knjizi 'The Tools'.

Ono što knjigu 'The Tools' izdvaja u moru literature o osobnom razvoju jest pružanje vrlo konkretnih alata i primjera kako ih primijeniti u svakodnevnici, oslanjajući se spoj vlastitih sposobnosti i povezanosti s višim silama u sadašnjem trenutku.

'Crvene zastavice, zelene zastavice' - dr. Ali Fenwick

Za kraj izdvajamo pravu poslasticu za sve zaljubljene u sfere osobnog razvoja i popularne psihologije: hit knjigu dr. Alija Fenwicka 'Crvene zastavice, zelene zastavice'.

Na iznimno pristupačan, primjenjiv i zabavan način planetarno poznati bihevioralni psiholog pojašnjava kako živjeti s manje drame i izgraditi kvalitetne odnose, o čemu je nedavno govorio i u intervjuu za tportal.

'Ljudski mozak sklon je brzim odlukama. Međutim, brze odluke ne rezultiraju uvijek pozitivnim ishodima. Brzo donošenje odluka može uzrokovati neispravne i pristrane ishode, pogotovo u međuljudskim situacijama. Važno je naučiti što je zdravo i nezdravo ponašanje. Pogotovo u današnjem svijetu, društvena interakcija i društvene norme su se puno promijenile, što mnoge ljude ostavlja u neizvjesnosti oko toga što je prihvatljivo, a što nije. Moja knjiga 'Crvene zastavice, zelene zastavice' pomaže u pravilnoj procjeni pri pokušaju prepoznavanja zdravog i toksičnog ponašanja kod drugih (i također kod sebe)', istaknuo je dr. Fenwick za tportal.

Ova knjiga ima nevjerojatnu moć prosvijetliti najkompliciranije odnose u vašem životu te vas sa godišnjeg odmora vraća sposobne prepoznati toksične odnose, dajući vam konkretne načine kako da ih transformirate - ili napokon okončate.